НОВИНИ

Названо найбільш стійкі види яблунь для вирощування в Україні

08.10.2020 09:02
Сорт-яблук-виведений-В.-Францішком-з-умовною-назвою-Казка-1024x683

З огляду на зміну клімату та підвищення активності шкідників, аграрії все частіше звертають увагу на більш стійкі види та сорти плодових. Так, дуже цікавий напрямок у садівничій практиці – червоном’якотні яблуні, якими українські садівники зацікавилися порівняно недавно. Про це повідомляє pro-of, пише agronews.ua.

“Можна сказати, що це яблуні для лінивих, – розповідає садівник з багаторічним досвідом, фермер з Вінниччини В’ячеслав Станіславович Францішек.

Червоноплідні яблуні дуже стійкі до хвороб. Справа в червоному забарвленні листя. Антоціани, які в них містяться, заважають поширюватися грибковим захворюванням і не по зубах плодожерці.

“Зі свого досвіду скажу: щоб знайти хробака у яблуку, треба їх кілька десятків перебрати. Бо саме в ту пору, коли плодожерка відкладає яйця, ці яблука мають максимальну кислотність”, – ділиться фермер.

Але червоном’якотні яблука не йдуть одразу з дерева до столу, їм треба хоча б тиждень полежати, щоб вони стали солодшими. Приблизно за тиждень відбувається процес ферментації, і плід стає надзвичайно смачним і ароматним.

Ще одна особливість червоном’якотних яблунь – це спурові сорти, тобто плодова брунька закладена на молодому однорічному прирості.

Також червоном’якотні сорти вирізняються самоплідністю, через це вони не залежать від запилюючих комах, а відтак і погодних умов навесні.

“Все, що цвіте, воно і зав’язується, єдиний недолік у такій ситуації, треба унормовувати врожай, проріджувати крону”, – радить Францішек.

Червоном’якотні яблуні люблять вологі вибалки і низини, там вони показують найвищу врожайність. До речі, як і шовковиця, плодоносять вони щороку, тобто без періодичності.

Нагадаємо, В Україні названо цьогорічну врожайність основних агрокультур на зрошенні.


Перегляди: 39
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: