НОВИНИ

Названо найпродуктивніші сорти картоплі України

19.11.2021 16:45
630_360_1567088057-804

Названо найпродуктивніші сорти картоплі України. Про це повідомив Микола Фурдига, директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук, пише agronews.ua.

«Українські сорти картоплі з найвищою врожайністю — «Княгиня» та «Містерія», вони дають до 100 т/га. Але, на жаль, середня врожайність в країні коливається на рівні 16-20 т/га. А в Європі, наприклад, цей показник становить 40-50 т/га», — зазначив Фурдига.

Фахівець пояснює таку низьку врожайність популярних сортів тим, що в Україні картоплю вирощують переважно на присадибних ділянках, промислові виробництва значно менші.

 

«В Україні щорічно виробляється близько 20 млн тонн картоплі (загальна площа під цією культурою — майже 1,4 млн га). Але проблема в тому, що 90% урожаю припадає на присадибні ділянки, на селян, дачників. Вони, як правило, один сорт посадили і його весь час використовують (викопали, відібрали посадкову картоплю, наступного року знову посадили). А промислове виробництво, фермерські господарства, де використовуються нові високопродуктивні сорти, сучасні технології та добрива, — лише 10%. Ось у результаті і виходить така низька середня врожайність», — уточнює фахівець.

Також пан Фурдига зазначає, що українці все більше починають відчувати необхідність купувати готовий овоч, а не вирощувати його самотужки, витрачаючи час, сили та кошти.

«Люди починають усвідомлювати: якщо порахувати, скільки вони витрачають праці та часу на посадку, обробку та збирання картоплі, то простіше і дешевше таки купити на зиму кілька мішків і не морочити собі голови. Я вважаю, що всім мають займатися професіонали, зокрема й вирощуванням картоплі», — наголосив директор Інституту картоплярства.

Також варто відзначити, що в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України вивели два сорти картоплі для дієтичного харчування та підвищення імунітету — «Солоха», з синьо-фіолетовим кольором м’якоті, та «Хортиця» — з червоним.

Читайте також: Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: