НОВИНИ

Названо найпоширеніші хвороби озимих весною

04.03.2022 17:11
ozimye.max-1200x800

При відновленні весняної вегетації рекомендують особливу увагу приділити контролю хвороб озимини. Адже фунгіцидна дія протруйників, на цей момент вже мине, а патогени в цей період продовжували зберігатися та накопичуватися в ґрунті і на рослинних рештках й з підвищенням середньодобових температур будуть ушкоджувати посіви. Про це повідомляють фахівці «Інституту здоров’я рослин», пише agronews.ua.

«Озимі зернові на ранніх фазах розвитку найчастіше уражуються фузаріозними та гельмінтоспоріозними кореневими та прикореневими гнилями, подекуди виявляють і церкоспорельозну гниль, а листкова поверхня навесні уражується борошнистою росою та септоріозом. Щодо хвороб ріпаку озимого, то йому у весняний період загрожують альтернаріоз, фомоз, несправжня борошниста роса, циліндроспороз та борошниста роса. І якщо не взяти до уваги цей комплекс потенційних загроз, можна втратити від 10 до 30% майбутньої врожайності», — повідомив керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй. 

Так в попередньому сезоні значна кількість посівів зернових колосових була уражена фузаріозом, збудники якого успішно перезимовують в ґрунті та на рослинних рештках. Тож цього року варто очікувати прояви кореневих і прикореневих гнилей. Для їх ефективного контролю фахівець рекомендує неодмінно обробляти посівний матеріал протруйником з відповідними діючими речовинами та дотримуватися сівозміни.

«Також слід подбати про захист озимих зернових культур від борошнистої роси. Хвороба проявляється у вигляді білого павутинного нальоту на листках та стеблі, і призводить до зменшення фотосинтетичної поверхні. Внаслідок масового розвитку хвороби недобір врожаю може сягати 10%-30%. І це варто взяти до уваги при плануванні захисних заходів», — наголосив фахівець. 

Зі слів фахівця, щодо септоріозу, то зараження ним розпочинається в осінній період на добре розвинених рослинах озимих зернових, які мають 3-4 стебла. Він проявляється у вигляді світло-бурих плям, на плямах утворюються дрібні чорні пікніди, які перезимовують на листках або рослинних рештках.

«З настанням плюсових температур, випаданням опадів відбувається подальше зараження нових листків і стебел. Септоріоз зменшує асиміляційну поверхню листків, що сприяє зниженню врожайності до 20%. Найбільше вражаються ранні посіви пшениці озимої, добре забезпечені по живленню. Для розв’язання цієї проблеми обов’язковим є ранньовесняне внесення фунгіцидів», — додав він.

А первинне ураження ріпаку озимого фомозом відбувається ще в осінній період під час появи сходів і проростків. Надалі відбувається некротизація кореневої шийки рослин та її розтріскування. Альтернаріоз проявляється у вигляді жовтих, темно-коричневих округлих плям, а несправжня борошниста роса характерна для регіонів із достатнім зволоженням. Тому у весняний період необхідно запланувати обробки проти комплексу цих хвороб.

«Не варто забувати, що не всіх збудників хвороб можна виявити та розпізнати в польових умовах. Для точної ідентифікації необхідне детальне лабораторне мікроскопічне дослідження. Тож разом із плановим підживленням озимих посівів заплануйте дослідження зараженості рослинного матеріалу озимих культур», — зазначив Володимир Конограй.

Читайте також: Як збільшити прибуток в агрономії на 30%.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: