НОВИНИ

Названо причини проблемних сходів озимої пшениці

13.10.2022 10:05
ozyma-pshenytsia-34333

Причин проблемних сходів озимої пшениці може бути багато, серед них — посуха під час сівби. Проте на сьогодні це явище не актуальне через ту кількість опадів, яка випала цієї осені. Про це розповів Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологічних питань, засновник консалтингової компанії ArtFieldS на своєму каналі в Youtube, пише agronews.ua.

Серед інших причин проблемних сходів — якість насіння. Зокрема, його ураженість хворобами. 

«Коли пшениця висіяна у добре підготований ґрунт на рекомендовану глибину, то таке насіння у разі, якщо його не спровокувала волога, конденсат, який осідав та не вражали хвороби, проростає без проблем, — каже Олексій Сергієнко. — Але якщо тривалий час за оптимальних температур немає сходів, то через 20 діб ми радимо провести моніторинг висіяного насіння»

Зробити це можна за допомогою методик обліку висіяного насіння пшениці. Для цього фахівець рекомендує в різних місцях через кожні 200 м зробити облікові діляночки розміром 1х1 м, викопати насіння і взяти зразок не менше 100 насінин. В 3-4 місцях по діагоналі потрібно взяти по 100 насінин.

Фахівець зазначив, що сьогодні важко знайти насіннєву станцію, щоб фахівці перевірили насіння, але це можна зробити в домашніх умовах. Для цього потрібен термошкаф, чашки Петрі, фільтрувальний папір, пінцет і дистильована вода.

Насіння потрібно розкласти в чашки Петрі (по 100 насінин в кожну). Спершу змочити фільтрувальний папір дистильованою водою, помістити в чашку Петрі і потім на нього розкласти 100 насінин тапоставити в термошкаф на 10 діб з температурою 20°С.

«Можна і на 5-7 діб. Якщо насіння здорове, то на п’ятий день ви побачите проростки, якщо покрилося пліснявою і зародок має темний колір, відкласти це насіння і вирахувати відсоток здорових насінин. У разі, якщо 50% насіння не проросло, поле потрібно пересівати», — каже експерт.

Якщо ж 70-80% проросло — треба ще почекати і залежно від висіяної густоти приймати рішення. Також є методики перевірки насіння безпосередньо в полі, коли немає термошафи. Для цього фахівець радить виділити ділянку розміром квадратний метр і полити її з поливалки (дати не менше 20 л води), щоб волога промокла аж до насіння. Якщо насіння проросло, значить все добре, але якщо не проросло, значить необхідно проводити глибший аналіз.

Читайте також: Озвучено головну стратегію відновлення агросектору України



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: