ВАЖЛИВО

Названо механізми захисту від земельного рейдерства в Україні

02.11.2021 16:47
medium

В рамках відкритого ринку землі найактуальнішим питанням постає захист права власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що дасть змогу без остраху продуктивніше використовувати землю, тобто закуповувати техніку, інвестувати в розробку і покращення земель, а також використовувати нові технології. Про це повідомляє преслужба  Мін’юсту, пише agronews.ua.

Дієвими механізмами захисту такого права є:

???? вчасне оформлення та внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про речові права на земельні ділянки;

???? оформлення договору оренди (суборенди) землі бажано здійснювати в нотаріально посвідченій формі;

???? постійне здійснення моніторингу записів щодо нерухомого майна в державних реєстрах;
використання послуги інформування «СМС-МАЯК», який повідомляє власників про зміни в статусі їх нерухомості (smsmayak.com.ua);

???? у разі отримання повідомлення із будь-яких ресурсів про спробу заволодіти нерухомим майном, яке належить власнику, необхідно звернутися до будь-якого державного реєстратора із заявою про заборону вчинення будь-яких реєстраційних дій. Із заявою може звернутися виключно власник об’єкта нерухомого майна. Строк дії такої заяви — 15 календарних днів. Повторне подання заяви можливе через 5 календарних днів.

Разом з тим, в Мін’юсті звертають увагу на те, що у випадку, коли рейдерське захоплення відбулось, необхідно звернутись до правоохоронних органів та подати скаргу до Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації при Міністерстві юстиції України або до міжрегіональних управлінь Мін’юсту.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: