НОВИНИ

Названо лідерів з виробництва смородини

19.04.2021 16:42
post_5d3a958d08b2d-800x516


Смородина – доволі поширена і звична для українців садова рослина. Україна входить до країн, які є найбільшими виробниками смородини, та й урожайність смородини – одна з найкращих в світі, однак площ під цією ягодою у нас небагато. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua

“Смородину вирощують 22 країни світу, з них 16 – у Європі. Більше 95% світового виробництва ягід дають країни Європи. Найбільшими виробниками ягід смородини в світі є Росія, Польща і Україна”, – розповів Валентин Рожко, виконавчий директор ТОВ «Агро-Юкрейн», під час вебінару, організованого Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

Щорічне виробництво ягід смородини в світі за даними ФАО становить 650-700 тисяч тонн. Основна їх частина припадає на ягоди чорної смородини. За словами Рожка, в Україні важко порахувати всіх виробників смородини – чимало її вирощують дрібні господарства, які не потрапляють до статистичних даних.

“Що є статистично підтверджено у наших джерелах – в Україні площа ягідників 20 тисяч гектарів. З них приблизно 24% – це площі, які займає чорна та червона смородина. Це площа в межах 5 тисяч гектарів”, – каже Валентин Рожко.

«В Україні є три основні виробники смородини. Дуже велике підприємство є на Тернопільщині. Вони займаються тільки чорною смородиною і тільки на переробку. Чернігівщина і Сумщина, в районі Ніжина. Ще одне велике підприємство є на Київщині.  Решта – це переважно невеликі підприємства з невеликими обсягами. Їх практично в статистиці немає і дуже важко знайти», – додає експерт.

Щодо урожайності, виявляється Україна не те щоб не пасе задніх – навіть увійшла до трійки лідерів. «В середньому щорічно ми отримуємо приблизно 25 тисяч тонн ягід. Середня урожайність ягоди – 5,04 т\га. Навіть Польща отримує меншу урожайність ніж Україна – в них до 5 т\га. Якщо порівняти з урожайністю в інших країнах, то тут ми можна сказати в лідерах. Найбільше отримує Голландія – в межах 7 тонн з гектару, на другому місці Росія з урожайністю в межа 6 т\га», – розповів Валентин Рожко.

Що стосується ціни на цю ягоду, на думку експерта, вона має свої піки і спади.

«Ще протягом 3-4 років буде йти зростання ціни на смородину, це таки мій прогноз. Вона не буде вищою, ніж була у 2020 році. Боюсь помилитися але у цьому році вона (ціна – ред.) буде нижчою. Аналізуючи ті погодно-кліматичні умови, які нас чекають протягом травня і на початку червня, я бачу як вона (смородина) вийшла із зими з нормальною кількістю плодоносних бруньок – я думаю урожайність буде добра. Відповідно буде вал і зниження ціни. Ціна «просяде» десь до ціни 2019 року, плюс-мінус декілька відсотків. Але площ не більше», – додає фахівець.

Рожко назвав ще одну причину, чому не буде ціна рости. На його думку, 10 років і більше немає такого попиту на цю ягоду. Він є стабільний, чітко визначений. Немає бренда, немає «розкручуваності», так, як це зроблено з лохиною.

“Якщо ми хочемо займатися смородиною, і хочемо, щоб вона була цікавою для всіх, ми повинні займатись її лобіюванням, розкручувати, показувати, як це колись було у Англії. В Англії свого часу був різкий спад по смородині. Її практично не було. На державних програмах, по радіо та у пресі показували цінність цього продукту. В результаті цього галузь відновили. Але ця галузь не є основною. За нею є багато переробних підприємств. Це підприємства, які виробляють желе, повидло… не буде смородини – не буде всього «далі»”, – застерігає Валентин Рожко.

«Що стосується червоної смородини. Вона також, як кажуть «у нішевій позиції». Ми її туди загнали і починаємо забувати, хоча ягода цікава для виробництва.  Я думаю, що вона відновить свої позиції. Свого часу вона була на 3-4 місцях по вирощуванню у нас, в Україні», – нагадує експерт.

Нагадаємо, що українські фермери починають вирощувати найдорожчу у світі ягоду.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: