ВАЖЛИВО

Названо, коли розпочнеться кредитування фермерів на покупку землі

30.04.2020 09:02
zakonoproekt_2178-10

До 2024 року дозволяється купувати сільськогосподарську землю тільки фізичним особам, лише до 100 га. Це означає, що агровиробники, які становлять основу сектору, не матимуть доступу до цього ринку, розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. Про це повідомляє AgroPolit, пише agronews.ua.

«Отже, не матимуть потреби у кредитах на придбання під заставу цієї землі. Друге – попит на землю буде вкрай обмеженим і непрогнозованим. Отже, банки не зможуть розраховувати на продаж цієї землі. Використання землі як застави буде можливим, але для банку це буде, швидше, додатковим інструментом психологічного характеру для переговорів із боржниками, але не розглядатиметься як відшкодування кредиту у випадку проблем.Коли з 2024 року повноцінно почне функціонувати закон про ринок землі, тоді ми очікуємо, що на 2-3% можуть знизитися базові ставки за земельними кредитами», – зазначила вона.

Олена Коробкова додала, що поки зарано говорити про очікувані обсяги земельної іпотеки на 2021-2024 роки та її потенціал з погляду банків.

«За прогнозами, коли повноцінно почне функціонувати з 2024 року закон про ринок землі і можна буде банкам під заставу брати сільськогосподарську землю в нормальних об’ємах, тоді ми очікуємо, що на 2-3% базові ставки по земельних кредитах зможуть знизитись. Вихід на ринок продавця і покупця суттєво н ставки не впливатиме. Якщо це буде, то їхня поява буде невеликою, тому це погоду не змінить. Тобто реального кредитування на покупку землі можна очікувати з 2024 року», – наголосила експерт.

Нагадаємо, оприлюднено вартість річної оренди гектара с/г землі по регіонам України.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: