АНАЛІТИКА

Названо, як вплине послаблення карантину на ціни на український ріпак

06.05.2020 16:02
oilseed-rape-1378038_1920

Ціни на ріпак поступово відновлюються після різкого падіння у березні, викликаного обвалом нафтових котирувань та зниженням попиту на біодизель через запроваджений карантин, повідомляють аналітики електронної зернової біржі graintrade, пише agronews.ua.

Слідом за бурхливим зростанням цін на нафту одразу на 20-25%, серпневі ф’ючерси на ріпак на Euronext вчора виросли ще на 4,75 €/т до 369,75 €/т або 400,74 $/т, тоді як у березні вони опускалися до найнижчого за два роки рівня 341,25 €/т.

Часткове скасування карантину країнами Європи збільшить попит на автомобільне пальне, зокрема й біопаливо. Але найбільше на ціни на ріпак наразі впливатиме скорочення виробництва в ЄС, де у поточному сезоні знову відчуватиметься дефіцит ріпаку, навіть попри зниження виробництва біодизеля.

Імпорт ріпаку до ЄС у 2019/20 МР в порівнянні з попереднім сезоном виросте на 47% до 5,3 млн т.

Україна через скорочення виробництва ріпаку до 2-2,2 млн т зможе експортувати до ЄС лише 1,8-2 млн т олійної в порівнянні з 3 млн т попереднього сезону.

Скорочення споживання ріпакової олії для виробництва біодизеля не зможе компенсувати зменшення виробництва та імовірне зниження імпорту. Експерти Strategie Grains прогнозують, що починаючі з осені попит на ріпакову олію в ЄС поступово почне зростати по мірі відновлення попиту на біодизель.

Внаслідок цього запаси ріпакової олії зменшаться, оскільки обсяги переробки, які також знизяться, не зможуть задовольнити внутрішні потреби в олії.

На думку експертів, ціни на ріпак підвищаться після того, як Канада та Австралія завершать збирання каноли. Але прогнозовані значні запаси каноли в Канаді наприкінці червня 2021 року не дозволять суттєво вирости цінам на ріпак в ЄС протягом зими.

За відсутності погодних катаклізмів, які б суттєво вплинули на врожай, ціни на ріпак в ЄС не зможуть повернутися до рівнів минулорічної зими.

Також Strategie Grains прогнозують, що завдяки високій маржі переробки наприкінці поточного сезону виникне дефіцит пропозицій ріпаку. Проте обсяг переробки в останньому кварталі сезону зменшиться внаслідок падіння попиту на біодизель, запаси якого доволі значні.

Нагадаємо, стало відомо, як змінилися внутрішні ціни на сою.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: