ВАЖЛИВО

Названо, як відрізнити сортове насіння від некондиційного

30.04.2020 14:02
39b64273fd461e82f2d81c19d0dd6e8d

З відкриттям ринків пожвавиться реалізація насіння овочевих культур та саджанців багаторічних рослин роздрібними продавцями та спеціалізованими магазинами. Як уникнути ризику придбання некондиційного, тобто, непридатного для посіву насіння, розповідають фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, пише agronews.ua.

Відповідно до чинного законодавства, допускається обіг партій насіння сортів, які занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні”, – повідомляють фахівці Управління контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

На упаковці якісного сортового насіння повинно міститися повна інформація щобо його виробництва, кондиції та стану. Також при придбанні насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів та садивного матеріалу багаторічних рослин покупець має право вимагати від продавця відомості про товар, який він хоче придбати, а саме:

– Назву підприємства-виробника;

– Місцезнаходження підприємства-виробника;

– Культуру;

– Сорт (гібрид);

– Рік урожаю;

– Номер партії;

– Схожість насіння;

– Чистота насіння;

– Вологість;

– Походження;

– Термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей.

Термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Використання та реалізація насіння та садивного матеріалу, які не забезпечені супровідними документами про їх походження та якість – забороняється.

Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 зазначається:

– Назва країни-виробника;

– Назва фірми/підприємця;

– Товарний знак;

– Юридична адреса пакування насіння;

– Культура;

– Сорт (гібрид);

– Маса або кількість штук насіння в пакеті;

– Номер партії;

– Рік урожаю;

– Схожість;

– Документ про посівні якості насіння;

– Коротка інформація про культуру (опис сорту/гібриду);

– Поради щодо вирощування.

“При розкритті пакування намагайтесь не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії, зберігайте квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар”, – радять в Управлінні.

Нагадаємо, в Україні триває реєстрація виробників насіння та садивного матеріалу.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: