ВАЖЛИВО

Названо, як постраждали озимі культури в Україні від заморозків та посухи

28.04.2020 13:02
Doglyad-za-ozymoyu-pshenytseyu-1-696x455

Незважаючи на колосальні погодні катаклізми весни 2020 року, візуальне обстеження посівів озимини в Україні показує, що 65% тестових полів перебувають у доброму стані. Таку інформацію озвучила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє agronews.ua.

“На цих посівах зберігається потенціал врожаю озимої пшениці вище середнього за 5 років десь на 10-15%”, – зауважила вона.

Посіви на 35% тестових полів знаходяться у задовільному стані. На цих площах фахівці прогнозують середній врожай і врожайність нижче середнього рівня на 10-15%.

Зниження прогнозованого врожаю на цих площах відбулося як внаслідок посухи весною 2020 року, так і через ушкодження рослин приморозками. На цих посівах відмічається пожовтіння рослин.

“Даний період розвитку озимини – це закладання колоса. На щастя, за оцінкую наших фахівців, пошкоджень колосу не відзначено. Тобто, основу врожаю збережено. Кількісні оцінки ймовірного врожаю озимих культур будуть зроблені 25 травня – після закінчення першого критичного періоду розвитку рослин”, – підсумувала агрометеоролог.

На початку весни фахівці УкрАгроКонсалт стан озимих культур в Україні оцінювали, як добрий та задовільний, – на рівні 90%. З переважанням задовільного стану.

До того ж, умови для формування врожаю озимих культур восени 2019 року теж було не дуже сприятливими: низькі запаси вологи в грунті під час озимої сівби, нерівномірний їхній розподіл по території України, а значить, ризик низької схожості посівів, зниження посівної площі озимої пшениці.

Далі – тепла і малосніжна погода під час перезимівлі озимих культур, зниження запасів вологи, відновлення вегетації рослин в окремі періоди, розвиток хвороб рослин і пошкодження їх шкідниками.

Таким чином, вже на початку квітня 2020 року запаси продуктивної вологи в метровому шарі грунту під озимими на більшості площ не перевищували 55-75% норми, розподіл вологи по території України був неоднорідний. Найбільш критична ситуація вже тоді склалася у південних областях.

На думку експертів, погода залишається вирішальним фактором перерозподілу посівних площ у прогнозі врожаю-2020.

Нагадаємо, оприлюднено прогноз врожаю зернових в Україні у 2020 році.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: