НОВИНИ

Названо два шляхи розвитку ягідництва наступного сезону

06.12.2022 14:22
background-2277_1920-8155

Ягідництво в Україні дуже перспективне. Якщо Україна стане членом ЄС, то відкриються нові ринки та нові можливості. Про це розповів менеджер з маркетингу напрямку спеціальних культур компанії BASF Володимир Воєводін в інтерв’ю журналу «Ягідник», пише  agronews.ua.

«Ягідні господарства уже давно перекваліфікувалися з росії та білорусі як ринків збуту. Ще з 2014 року всі перебудовуються, відкривають нові експортні ринки. Тому я вважаю, що експорт буде розвиватися й надалі. Ягідництво в Україні перспективне ще й тому, що тут сприятливі кліматичні умови для вирощування ягід», — зазначив Володимир Воєводін.

Загалом, за словами експерта, у розвитку ягідництва є 2 шляхи:

  • перший — це великі плантації, де можна паралельно і заморожувати продукцію, і формувати великі партії ягід для експорту;
  • другий — розвиток невеликих фермерських господарств.

«Невеликі фермери повинні урізноманітнювати кількість ягідних культур на плантації. Якщо у вас є 3–4 гектари землі, не висаджуйте на ній лише одну культуру, а декілька, наприклад, суницю садову, малину, смородину, жимолость тощо. На одній культурі зациклюватися не можна. Адже є велика ймовірність, що виникнуть фактори, через які врожай можна втратити», — пояснив експерт.

Тому, за його словами, потрібно вирощувати декілька культур, які мають попит на ринку, серед яких — нішеві культури.

«Так можна уникнути конкуренції з великими виробниками та отримувати стабільно високий прибуток», — зауважив Володимир Воєводін.

Він додав, що на першому місці за популярністю ще довго буде суниця садова, а тоді лохина й малина.

«Ягідництво — це прибуткова справа. Цей бізнес доволі швидко виходить у фазу окупності. До того ж зараз є урядові програми, гранти для підтримки фермерів. Ягідництво буде приносити стабільний прибуток, якщо до нього виробити професійний підхід», — резюмував Володимир
Воєводін.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: