ВАЖЛИВО

Названо дату зміни правил експорту української органічної продукції в ЄС

07.05.2020 11:02
cb4f909e75df00696b21049d63b8dbe1

Новий органічний регламент ЄС повинен був вступити в дію 1 січня 2021 року. Але, скоріш за все, його перенесуть на рік, повідомляє Аgrarheute. Про це пише agronews.ua.

Тож, з 1 січня 2022 року правила експорту в ЄС органічних продуктів зміняться також і для українських експортерів.

Прессекретар сільськогосподарської політики групи Greens / EFA і доповідач Європейського парламенту по екологічному регулювання Мартін Хойслінг звернувся до комісара по сільському господарству Янушу Войцеховському і попросив його відкласти введення в дію органічного регулювання в ЄС.

«Через коронавірус ускладнено взаємодію між інституціями ЄС, тож здається нереальним дотримуватися термінів початкового графіка. Занадто багато важливих питань досі не вирішені », – сказав Хойслінг.

Хойслінг стверджує, що процес реформування Спільної сільськогосподарської політики ЄС – і, отже, перехідного регулювання сектора органіки, – ймовірно, триватиме на один рік довше через коронавірусну кризу.

Таким чином, залишається більше часу для ретельної розробки деталей, які стануть правовою основою для всього органічного сектора ЄС на найближчі роки, зазначив експерт.

Німецька Федеральна індустрія екологічно чистих продуктів харчування (BÖLW) також підтримує відстрочку введення нового органічного регламенту ЄС, вважаючи перенесення прийняття закону про захист навколишнього середовища ЄС на 1 січня 2022 року «розумним і необхідним», оскільки весь органічний сектор, від виробництва, переробки і торгівлі , в даний час і без того працює в складних умовах.

BÖLW сподівається, що «федеральний міністр Юлія Клекнер підтримає органічний сектор з відстрочкою застосування нових правил».

Думки країн-членів ЄС розділилися з питання відстрочки нового екологічного регулювання. Держави-члени, такі як Болгарія, Ірландія, Фінляндія, Угорщина, Польща, Італія, Чеська Республіка, Словаччина, Португалія, Естонія і Латвія, хочуть підтримати відстрочку, в той час як Нідерланди проти. Іспанія ще не визначилася.

IFOAM-EU – за відстрочку, як і Асоціація баварських фермерів BBV.

За даними BBV, за вісім місяців до запланованого початку застосування нового органічного регламенту ЄС ще не завершені важливі частини закону, особливо щодо екологічного контролю та правил імпорту.

Нагадаємо, в Україні фермери можуть отримати сертифікат на харчові продукти.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: