НОВИНИ

Від чого залежить доступність добрив в Україні: названо ключові чинники

12.01.2020 11:26
IMG_9140-17470

На доступність добрив впливатимуть: ринок землі, курс гривні та ціни на с/г продукцію. В січні-березні великих цінових коливань на ринку добрива очікувати не варто. При цьому, прогнозувати ситуацію на українському ринку добрив можна лише в рамках першого півріччя 2020 року. Про це в матеріалі повідомив Глава Асоціації виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії, комерційний директор «УТК ХімАльянс» Сергій Рубан.

На доступність добрив для аграріїв будуть впливати три фактори: ринок землі, ціни на сільгосппродукцію і курс гривні. Перші два визначають: чи будуть у сільгоспвиробників кошти на придбання добрив. А курс, відповідно, впливатиме на доступність імпортної продукції.

«Поки немає адміністративних перешкод на кордоні. Тому з фізичної доступності добрив всіх видів проблем не передбачається. І це не рахуючи чималих складських залишків нереалізованої восени продукції», — пояснив Сергій Рубан.

Що стосується цін, то курс гривні сприяв зниженню цін на імпортні добрива. При цьому одночасно відбувалося зниження світових цін на цю продукцію. За даними експерта, вартість добрив на глобальному ринку близька до мінімального рівня і має шанс на відновлення. Проте, для радикального зростання світових цін передумов немає. Хоча від гривні можна чекати сюрпризів.

«Тому в січні-березні, думаю, не варто очікувати великих цінових коливань на добрива. Сезонний попит зазвичай штовхає ціни вгору. Проте є і багато стримуючих чинників для зростання цін у всіх групах добрив», — відзначив Сергій Рубан.

Нагадаємо, з серпня 2019 року в Україні діють заборонні мита на ввезення російських добрив. В серпні 2019 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ініціювала два спецрозслідування щодо імпорту добрив. Учасники ринку побоювалися і продовжують побоюватися введення додаткових обмежень на ввезення іноземних добрив.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: