АНАЛІТИКА

Названо, чому впала прибутковість українського високоолеїнового соняшнику

19.11.2020 08:32
LL12_block_PRINT1-1024x707

Вирощування високоолеїнового соняшнику цьогоріч може не справдити сподівання українських агровиробників на очікуваний прибуток. Низька врожайність та недобір валового збору зменшують рентабельність цієї культури, але ринок “втримається на плаву”. Про це в огляді ринку високоолеїнового соняшнику повідомляє agronews.ua.

Наразі частка високоолеїнового соняшнику в структурі виробництва соняшнику в Україні становить близько 10 %, проте світові тенденції вказують на ширші перспективи розвитку цього напряму в нашій країні.

Високоолеїновий соняшник — це соняшник із вмістом в олії понад 82 % олеїнової кислоти Омега 9 (мононенасичена жирна кислота) і низьким вмістом лінолевої кислоти Омега 6 (поліненасичена жирна кислота).

Перевага цього типу соняшнику — те, що високоолеїнові гібриди виведено традиційними методами селекції, а не зміною генетичного коду, як, наприклад, у сої і ріпаку. Генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти в олії високоолеїнових гібридів соняшнику найвищий серед усіх олійних культур — до 95 %.

Погодний фактор у 2020 році зіграв ключову роль у формуванні низької врожайності, що, навіть при розширенні посівних площ (+ 20%), призведе до скорочення врожаю, вважає Світлана Купрєєва, аналітик олійного ринку у статті на УкрАгроКонсалт.

Недобір врожаю високоолеїнового соняшнику в Україні цьогоріч складе на 17% менше, ніж у 2019/20 МР.

Несприятливі погодні умови впливають не лише на валовий збір, але й на вміст олеїнової кислоти.

Вплив перезапилення і нічних температур на вміст олеїнової кислоти, %. Графік створено syngenta.ua

“Незважаючи на стриманий поточний прогноз врожаю високоолеінового соняшнику, 2020/21 МР (вересень-жовтень) стартує з максимального експорту високоолеінового масла. Стагнації показників експорту в другій половині сезону уникнути не вдасться, експортний потенціал ринку високоолеінового соняшникової олії оцінюється на рівні, близькому до минулого сезону”, – вважає Світлана Купрєєва.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: