НОВИНИ

Названо алкоголь, який не шкодить здоров’ю

25.01.2022 19:05
image

Багато досліджень запевняють: ті, хто регулярно споживає алкоголь у невеликих кількостях, рідше хворіють серцево-судинними захворюваннями, діабетом і деякими видами раку. Про це повідомляє life.nv.ua, пише agronews.ua.

Багато досліджень запевняють: ті, хто регулярно вживає алкоголь у невеликих кількостях, рідше хворіє серцево-судинними захворюваннями, діабетом, деякими видами раку, а також менш схильні до ризику інсульту, порівняно з тими, хто взагалі не п’є спиртне або робить це час від часу.

У невеликих кількостях – це один або два келихи для чоловіків і половина цієї дози для жінок (оскільки рівень алкоголю в крові жінок зазвичай вищий при вживанні тієї ж кількості алкоголю).

Звісно, щоб пити в розумних кількостях, потрібно бути свідомим і вміти контролювати себе – тільки тоді кількість проблем зі здоров’ям може зменшитися.

Як це працює?

Вчені неодноразово намагалися встановити зв’язок між вживанням алкоголю і здоров’ям людини, її самопочуттям.

Наприклад, алкоголь сприятливо впливає на рівень HDL-холестерину, відомого також як «хороший холестерин». Люди з високим рівнем HDL-холестерину менше схильні до ризику інсульту і розвитку серцево-судинних захворювань.

Але якщо це так, то чому всі наукові стратегії зі штучного підвищення рівня HDL-холестерину не увінчалися успіхом, тобто, не вберегли пацієнта від розвитку серцево-судинних захворювань?У багатьох алкогольних напоях містяться антиоксиданти, не тільки в червоному вині

Кажуть, келих вина до або під час їжі корисний. Можливо тому, що випивку в такій кількості легше контролювати і до неї легше привчити. Крім того, якщо вживати алкоголь під час їжі, він менш токсичний і уповільнює процес спорожнення шлунку, що може бути сприятливим для здоров’я людини, оскільки тим само сповільнюється приплив цукру і жирів у кров, а також їх подальше навантаження на організм.

У багатьох алкогольних напоях містяться антиоксиданти, не тільки в червоному вині. Насправді, в деяких видах пива і сидрів міститься достатньо антиоксидантів, причому вони краще засвоюються і сильніше діють, аніж ті, що містяться у вині.

Проте, чітких медичних висновків щодо щоденного вживання певної кількості антиоксидантів, почерпнутих з келишка вина, немає. Навіть якщо вживати антиоксиданти у великих кількостях в якості добавки, користь для організму від них несуттєва.

Вино краще, ніж пиво і міцний алкоголь?

Деякі дослідження показують, що вино дійсно випереджає пиво і міцні спиртні напої за такими показниками, як жорсткість судинної і окислювальний стрес. Проте, якщо подивитися на загальні показники здоров’я тих, хто вживає вино в невеликих кількостях, то вони практично не відрізняються від показників тих, хто п’є в невеликих кількостях пиво або, наприклад, скотч або джин.

Але це не означає, що люди однаковою мірою здорові. Річ у тім, що вино настільки популярне лише тому, що серед його шанувальників набагато частіше зустрічаються ті, хто п’ють алкоголь регулярно, але в невеликих кількостях.

Водночас, банка пива менша, ніж пляшка вина, тобто, ви випиваєте менше алкоголю. Пиво привабливіше ще й тому, що ризик інтоксикації при його вживанні нижчий, як і ризик зловживання. Багато видів пива також містять менше калорій, зберігаючи при цьому як аромат, так і флавоноїди.

Скочування вниз

Але не поспішайте думати, що випивка позитивно позначиться на вашому здоров’ї. Надмірне споживання алкоголю – головна причина смертності, що можна запобігти, особливо серед молоді та серед чоловіків, а віднедавна дедалі частіше і серед жінок. Надмірне вживання алкоголю заподіює більше шкоди людству, ніж куріння.

Алкоголь пригнічує функції головного мозку, особливо передню його частину, що відповідає за те, як ми осмислюємо свої дії. Коли ця область головного мозку перебуває у стані алкогольного сп’яніння, ми частково втрачаємо над собою контроль. Саме тому здається, що алкоголь розслабляє і забирає наші думки, переживання. Разом з тим він може спонукати нас робити не найвдаліші вчинки: танці на столі, насильство, водіння не за правилами тощо.

Якщо ви вип’єте ще більше алкоголю, будуть зачеплені інші частини мозку, порушиться координація, мова стане невиразною, погіршиться зір тощо. Люди, що споживають алкоголь у великих кількостях, частіше хворіють серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, недоумством і деякими видами раку. Навіть епізодичне пияцтво пов’язане з підвищеним ризиком розвитку хронічного захворювання. І річ не в токсичному впливі алкоголю, а в образі життя і психологічних характеристик людини, яка зловживає спиртними напоями.

Алкоголь, як і їжа, є одним із задоволень, що поділяється з іншими. Але там, де один невеликий келих, можуть бути і два, особливо, якщо пляшка вже відкрита. Деколи краще взагалі не пити, аніж йти цією слизькою доріжкою.

Читайте також: ДПЗКУ має припинити своє існування – Заблоцький.



Перегляди: 63
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: