НОВИНИ

Названо 8 продуктів, які категорично не рекомендовано їсти на сніданок

08.09.2022 19:21
breakfast-690128_1280-1024x682

Вранці, вдень і ввечері ми їмо різні продукти. І справа тут не тільки в традиціях. Дієтологи стверджують: для кожного часу доби є своїжа. Про це повідомляє social.org.ua, agronews.ua.

Те, що корисно на вечерю, не принесе користі (і навіть може виявитися шкідливим) у ранкові години. Дотримання такого принципу дозволить зміцнити здоров’я, тримати під контролем вагу, а також поліпшити когнітивні здібності і настрій.

Ось список продуктів, які не варто їсти на сніданок, хоча багато хто з нас звикли починати свій день саме з них.

1. Кукурудзяні пластівці

Класичний сюжет для рекламного ролика: школяр бадьоро насипає пластівці в тарілку, заливаємо молоком, вся сім’я снідає і посміхається.

Залишимо це страва для подібних рекламних сюжетів. У реальності це не самий корисний і поживний сніданок. Оброблені пластівці містять мінімальну кількість клітковини, а ось цукру і швидких вуглеводів там занадто багато. Це викликає різкий стрибок і не менш різке падіння рівня цукру. Щоб не вдаватися в детальний опис відбуваються в організмі біохімічних процесів, скажімо коротко: ви досить скоро відмітите поява почуття голоду і перепади настрою.

Чим замінити?

Щоб сніданок був корисним, можна «збагатити» пластівці ягодами, подрібненим мигдалем, насінням льону або пророщених зерен пшениці. Таким чином можна збільшити кількість харчових волокон у вашій страві.

2. Вівсяна каша швидкого приготування

Якщо ви звикли снідати пропареної вівсянкою, вівсяними пластівцями або кашею швидкого приготування, у нас для вас погані новини: у них мало користі. В такій каші міститься мінімальна кількість клітковини. На її приготування піде всього на 10 хвилин менше, ніж на приготування звичайної необробленої вівсянки. Повірте, не варто економити це час!

Чим замінити?

Оптимальне рішення для сніданку — звичайна вівсяна каша. Вона забезпечить відчуття ситості на тривалий час, збагатить організм цінним білком, складними вуглеводами, вітамінами (A, E, C, PP, B6, B12) і мінералами (магній, цинк, хром, фосфор, нікель, калій). Для дитячого раціону краще готувати кашу на молоці.

Якщо ж вранці на приготування сніданку немає навіть 10 хвилин, спробуйте приготувати вівсянку в банку. Її зручно готувати з вечора, щоб вранці взяти з собою на роботу, навчання або тренування. В якості основи можна використовувати кефір, ряжанку, сир, безлактозное молоко, грецький йогурт, в ролі підсолоджувачів можуть виступати джем, кленовий сироп, мед, коричневий цукор, шоколад, сухофрукти. Також ви можете додати в кашу фрукти, ягоди, насіння і горіхи.

3. Смузі «з баночки»

Мало яке фото корисного сніданку обійдеться без фруктових і овочевих смузі. Опустимо той факт, що деякі продукти, наприклад, апельсини, груші, хурму, не можна вживати натщесерце з-за високого вмісту грубої клітковини і кислоти. Зупинимося на магазинних смузі. Зверніть увагу на склад продукту. Як правило, фрукти і овочі там містяться в невеликій кількості, необхідна консистенція досягається додаванням крохмалю, а приємний солодкий смак — величезною кількістю кукурудзяного сиропу.

Чим замінити?

Приготуйте смузі самостійно: тоді ви будете на 100 % впевнені в його складі. А щоб блюдо було максимально корисним, додайте насіння льону або шпинат.

4. Пампушки

Рум’яними, апетитними, присипаними цукровою пудрою пончиками можна побалувати себе в першій половині дня, але снідати ними не варто. Вуглеводи, жир і цукор — не найкраща комбінація для початку дня. Якщо ж ви не можете почати свій ранок без пампуха, уравновесьте сніданок білковою їжею — звареним круто яйцем або сумішшю горіхів.

Чим замінити?

Якщо хочеться побалувати себе з ранку солодким, готуйте сирники (і краще в духовці).

5. Тости

Швидкий, популярний і простий у приготуванні сніданок. Але в ньому немає білків. Від підсмаженого тосту ви не тільки не отримаєте користі, але і відчуєте голод вже через годину.

Чим замінити?

Якщо ви любите тости, не відмовляйтеся від них. Просто доповніть свій сніданок білковою їжею, наприклад, омлетом з овочами. А щоб тост був корисним, використовуйте цільнозерновий хліб.

6. Булочка з маслом

Смак дитинства, від якого так складно відмовитися, особливо якщо булочки поєднуються з чашкою ароматної кави. Всього одна невеличкий апетитна булочка може по калорійності дорівнювати 4 шматки білого хліба. Чим поганий такий сніданок? Високим вмістом цукру, відсутністю білка і калорійністю.

Чим замінити?

Зверніть увагу на цільнозернові несолодкі булки. Якщо зайві калорії вам ні до чого, відмовтеся від вершкового масла на користь, наприклад, авокадо.

7. Енергетичні батончики

Вельми популярний сніданок серед тих, кому доводиться їсти на ходу: батончики і каву можна знайти в будь-якому магазині, щоб по-швидкому перекусити. Вони непогано насичують, але не приносять жодної користі організму, особливо з ранку.

Чим замінити?

Зверніть увагу на корисні дієтичні батончики. Вони, як правило, складаються із злаків, сухофруктів і горіхів. Однак перед їх вживанням краще ознайомитися зі складом, щоб не отримати калорійну бомбу з цукру і жирів. Варіант для нелінивих — приготувати десерт самостійно в домашніх умовах. Або ж можна поснідати безпосередньо злаками — саме правильне рішення.

8. Йогурти

Якщо вірити рекламі, йогурт на сніданок — це найкращий початок дня. Незважаючи на цей стереотип, найбільш вдалий час для вживання йогурту — через кілька годин після сніданку або перед сном. Тоді продукт матиме найбільшу користь травленню.

Чим замінити?

Шкоди від йогурту на сніданок не буде — швидше ви недоотримає частину його корисних властивостей. Якщо не хочете відмовлятися від улюбленого продукту, зверніть увагу на натуральний несолодкий йогурт без добавок або приготуйте його самостійно з молока і закваски.

Бонус: на сніданок — нічого

На жаль, це не менш популярний варіант сніданку.

Важливо розуміти, що перший прийом їжі допомагає відновити енергетичний баланс після сну і наситити організм корисними речовинами. У разі відмови від сніданку заповнити їх нестачу буде вкрай складно, що призведе до переїдання, бажанням з’їсти щось калорійне і жирне.

Якщо часу на сніданок не залишається, знайдіть самі швидкі рецепти або приготуйте блюдо з вечора.



Перегляди: 102
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: