Австрійські вчені виявили сліди найдавнішого в Європі пива. Результати відкриття опубліковані в журналі PLOS One, повідомляє “Популярна механіка”, пише agronews.ua.
Вчені піддавали карбонізації пророщені насіння ячменю, а потім за допомогою растрового електронного мікроскопа порівнювали свої зразки із зразками з Єгипту та Ізраїлю, виявивши схоже витончення стінок алейронових клітин. Причому те, що єгипетські зразки мають відношення до пивоваріння відомо достеменно — цей факт підтверджений різними іншими знахідками.
Після чого вчені виявили ті ж подібності, порівнявши зразки із «хлібоподібними» об’єктами, знайденими на двох неолітичних стоянках у Боденського озера в Німеччині та на розкопках біля Цюріхського озера у Швейцарії.
При цьому з’ясувалося, що солод з однією з «німецьких» стоянок був сильно подрібнений, доданий в рідину, потім згустився на вогні та карбонізувався. З упевненістю сказати, чи було це приготуванням безалкогольного солодового напою або ж зброджуванням пива, автори дослідження не можуть, але цілком допускають, що з допомогою свого методу виявили на території сучасної Німеччини найдавнішу в Європі пивоварню, що відноситься до четвертого тисячоліття до нашої ери.
Нагадаємо, жителям Кенії роздають коньяк Hennessy як дезінфектор проти коронавірусу.