НОВИНИ

Науковці з’ясували, як навчити бджіл збирати мед з конкретного виду рослин

02.10.2020 09:02
sunflower-1643794_1920-14172

Науковці з Університету Буенос-Айресу, що в Аргентині, виявили, що бджіл можна навчити, на кшталт собак – нюхачів, розрізняти рослини за запахом. Зараз команда дослідників сподівається, що це допоможе зробити процес запилення та збору меду більш керованим. Про це повідомляє euronews, пише agronews.ua.

Колонії медоносних бджіл давали їжу, яка була збагачена синтетичним запахом, який імітує запах соняшнику. Потім було встановлено, що ці бджоли частіше відвідували соняшник, що призвело до помітного збільшення обсягів виробництва меду з цієї рослини.

Висновки можуть стати гарною новиною, оскільки метод може працювати для таких рослин, як яблуні або мигдаль, стверджують вчені.

Раніше дослідники виявили, що медоносні бджоли здатні створювати довгострокові, стійкі спогади, пов’язані з запахами їжі, яку вони зустрічали ще у гнізді. Потім ці спогади вплинули на вибір бджіл щодо того, які культури вони відвідають у майбутньому.

Науковці змогли маніпулювати спогадами бджіл завдяки штучному запаху соняшнику, що змусило їх активно відвідувати саме рослини соняшнику.

Також встановлено, що соняшник, використаний у дослідженні, дав врожай насіння більший на 29 – 57 відсотків.

Нагадаємо, українським бджолярам видали з бюджету майже 100 млн грн.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: