НОВИНИ

Науковці вивели новий сорт чорних томатів

28.08.2020 13:02
2278472_720x600

Новий сорт Sun Black, який містить велику кількість антоціанів – пігменту, який міститься у чорниці, ожині та чорному винограді, був розроблений вченими в Італії. Про це повідомляє AgroTimes, пише agronews.ua.

Сорт має темно-чорну шкірку і червону м’якоть, гарний смак та містить багато корисних речовин.

Сорт томату Sun Black є продуктом ініціативи Tom-Anto, міжвузівського проєкту, який фінансується італійським урядом і координується професором П’єрдоменіко Перата з Школи розширених досліджень Сант-Анна в Пізі.

Як відомо, міністерство університетів Італії вклало в дослідження близько 150 млн. євро. За словами розробників, томат Sun Black поєднує в одному продукті поживність кількох овочів.

«Ідея полягала в об’єднанні в одному продукті вищого рівня антоціанів, які мають антиоксидантні властивості, – повідомили в прєкті. – Зазвичай вони відсутні в томатах».

Сорт Sun Black, що вирощується другий рік, був отриманий шляхом схрещування ряду томатних сортів із контрастними ознаками.

Зараз розробляються плани щодо його виробництва у комерційних масштабах.

Чорні сорти томатів відомі вже кілька десятиліть. Абсолютно чорного кольору томатів в природі не існує. Колір цих представників великого сімейства пасльонових варіюється від синьо-вишневого, до фіолетового і шоколадно-коричневого. В залежності від того чи іншого сорту або гібриду, розміри та форми плоду чорного томату теж абсолютно різні:, чері, грушоподібний, біф, великоплідний.

На відміну від червоних томатів, чорні містять більшу кількість цукрів, вони солодші і соковитіші. Якщо червоним томатам колір надають каротиноїд і лікопін, а в чорних є крім перших двох і речовини-антоціани, які надають плоду фіолетове забарвлення. При змішуванні цих речовин і виходить більш темний, коричневатий колір, причому, чим більше в томаті антоціанів, тим він темніше.

Нагадаємо, науковці вивели новий сорт картоплі незвичайного кольору.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: