НОВИНИ

Науковці виявили, як тваринництво впливає на глобальне потепління

21.12.2020 14:02
korovyi

Навіть якщо у всіх країнах світу повністю відмовляться від тваринництва, глобальне потепління не сповільниться. Однак подібні заходи можуть збільшити, а не зменшити викиди парникових газів в країнах, що розвиваються. Про це повідомляє науковий журнал Environmental Research Letters, пише agronews.ua.

Як вважається, зростання середньорічних температур на Землі в першу чергу пов’язані зі збільшенням концентрації вуглекислого газу в атмосфері. В кінці XIX століття частка СО2 в повітрі планети становила 285 частин на мільйон, а вже до середини минулого століття вона дійшла до позначки в 315 частин на мільйон.

У XXI столітті цей показник переступив позначку в 415 частин на мільйон.

Крім вуглекислого є й інші парникові гази, в тому числі метан, який потрапляє в атмосферу як з природних джерел, так і за допомогою промислових підприємств і тваринницьких ферм. В останньому випадку його виділяє велика рогата худоба, через що багато екологічні активісти відмовляються від яловичини, молока або навіть всіх видів м’яса.

Науковець Нотенберт і її колеги зацікавилися, наскільки великий вплив великої рогатої худоби на глобальне потепління не тільки в розвинених країнах, де використовуються промислові методи тваринництва, а й в інших державах.

Щоб дізнатися це, вчені скористалися даними і спостереженнями, які збирали протягом останніх 75 років інші групи дослідників. Виявилося, що внесок тваринництва країн Африки, Азії і Латинської Америки в глобальне потепління за цей час майже не вивчали, не дивлячись на те, що там зосереджена переважна частина поголів’я великої рогатої худоби. Зокрема, тільки на частку Африки припадає 20-32% корів, овець і кіз.

Незважаючи на невеликий обсяг даних, вони показують, що відмова цих країн від тваринництва не тільки не зменшить викиди метану, а й в деяких ситуаціях може збільшити викиди усіх парникових газів в цілому.

Це пов’язано з тим, що тваринництво в країнах третього світу – невід’ємна частина сільського господарства і головне джерело добрив для неї. Для розвинених країн Європи, Східної Азії та Північної Америки це не характерно.

Крім того, відмова від м’яса негативно вплине на здоров’я жителів цих регіонів. Справа в тому, що вони і так вживають в 5-10 разів менше продуктів тваринництва, ніж жителі США або країн Європи, і часто страждають від недоїдання і браку поживних речовин. Тому Нотенберт і її колеги пропонують не відмовитися від тваринництва, а спробувати зафіксувати пов’язані з ними викиди.

Зокрема, вчені пропонують поліпшити дієту тварин. Завдяки цьому обсяг викидів метану можна знизити, а також розробити нові підходи по випасу худоби, які дозволять використовувати гній як джерело добрив для подібних полів. Подальші дослідження та вивчення досвіду країн, що розвиваються, як сподіваються кліматологи, дозволить людству знайти і інші підходи до вирішення цієї проблеми.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: