ГОЛОВНЕ

Науковці Полтавщини проти «дерибану» земель Дослідної станції

03.09.2020 12:32
https://agronews.ua/

Поле, яке нагодувало весь світ. Так називають особливо цінні землі  Полтавської державної сільськогосподарської Дослідної станції імені Миколи Вавілова Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України. Там на території дослідних полів вже 136 років триває унікальний науковий експеримент. Але нещодавно громадськість, науковців збурила інформація про те, що половина цих земель, згідно з оновленим генеральним планом Полтави, планується передати під котеджну забудову. Якою може бути доля найстарішої в Україні Полтавської державної сільськогосподарської науково-дослідної станції, з’ясовував Сергій Блавацький. Про це повідомляє Центральний, пише agronews.ua.

На Дослідній станції працювали всесвітньо відомі вчені Микола Вавілов, Василь Докучаєв та чимало інших, які зробили значний вклад в аграрну науку. Тут триває один з унікальних в світі експериментів з беззмінного посіва жита. 

Нагадаємо, категорично проти забудови земель Дослідної станції від імені аграріїв виступив Василь Бурлака, голова ГО «Полтавське Обласне Об’єднання Фермерів і Приватних Землевласників імені Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка».

Леонід Глущенко, співробітник Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім.М.Вавілова

– На цих землях знаходяться унікальні досліди, це саме беззмінне жито, якому 136 років, воно входить в п’ятірку світових дослідів і у двійку дослідів якраз по житу після Галлії в Німеччині. Унікальність цього Дослідного поля в тому, що тут за всі 136 років не застосовувалися ніякі агрохімікати, ні міндобрива, ні гербіциди, ні фунгіциди, ні інсектициди.

Аграрій з понад сорокарічним стажем говорить, що в цивілізованих країнах світу, таких, наприклад, як Англія чи Німеччина, де аналогічні досліди проводяться з другої половини позаминулого століття, навіть думки немає, щоб унікальні землі віддати під нецільове призначення. А ось це поле, де понад сто років триває один з унікальних в світі експериментів з беззмінного посівів жита, потрапляє під забудову найпершим. 

Леонід Глущенко, співробітник Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім.М.Вавілова

– А в нас Дослідна станція, яка пережила за 136 років значні зміни, від двох революцій 1905, 1917 років, Громадянської війни, три голодомори, Другу світову війну, різні оптимізації – від Микити Хрущова до сучасних моментів, але нікому не приходило в голову, що ці землі повинні бути використані під будівництво.

Як розповідають науковці, Дослідна станція при окупації і частковій евакуації працювала навіть при німцях, які розуміли її величезний вклад в аграрну науку і підтримували, не заважали проведенню досліджень. І ось 18 серпня цього року, з повідомлень ЗМІ, науковці дізналися шокуючу новину.

Михайло Сокирко, директор Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім.М.Вавілова

– Нас до відома про це ніхто не ставив, нас навіть не запросили на слухання, що відбувалося в Галереї мистецтв, і по цьому Генплану понад 80 гектарів особливо цінних земель Дослідної станції підпадає під котеджну забудову.

Зараз на цих полях всі культури скошені, але тут тривають унікальні досліди, зокрема, й з насиченням соняшником сівозміни. 

Леонід Глущенко, співробітник Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім.М.Вавілова

– Класично було це 10%, а в нас – від 14 до 50, уявляєте, що кожне друге поле – це соняшник, і при сучасному розкладі цін на цю продукцію, при сучасному економічному стані господарств це дає дуже великий економічний ефект.

Любов Мариніч, зав. лабораторією селекції кормових культур

– Такі культури, як, наприклад, колекції стоколоса безостого та горошка посівного озимого, не займається жодна установа в Україні, і тому досить важливо зберегти ці землі, щоб зберегти генофонд таких кормових зразків.

Віддаючи під приватну забудову  понад половину унікальних, особливо цінних земель, нам залишають лише непридатні для наукових дослідів яри, обурюються аграрії.

Михайло Сокирко, директор Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім.М.Вавілова

– Якщо її заберуть, скажу, як воно є, Дослідна станція практично припинить своє існування.

Леонід Глущенко, співробітник Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім.М.Вавілова

– Я думаю, що схаменуться депутати Полтавської міськради, подумають, між ними, я думаю, є багато інтелектуальних людей, які віддані Україні і залишать цю візитну картку України на аграрному небосхилі.

“І наостанок науковці зазначили, що, на їх думку, віддати унікальні в світі землі під приватну забудову, – це злочин. Щодо позиції Полтавської міської ради, то в пресслужбі нам повідомили, що землі Дослідної станції – це державні землі Національної академії аграрних наук України, і саме ця установа виставила їх під забудову. А депутати міськради на одній з найближчих сесій лише голосуватимуть за оновлений Генплан Полтави. До речі, саме цю тему обговорюватимуть в четвер, 3 вересня, і учасники проєкту «Про нагальне». Прямий ефір – о 20 годині”, – зазначають у повідомленні. 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: