НОВИНИ

Науковці дослідили, як відстежувати нітрати на полях

24.05.2021 16:01
pesticid

Американське товариство ґрунтознавства намагається розгадати одну з найскладніших загадок у сільському господарстві: як відстежувати нітрати, коли вони рухаються по фермерських полях. Про це повідомляє futurefarming, пише agronews.ua.

Надлишок поживних речовин з добрив може з часом потрапити в підземні води. Прогнозування того, як нітрат буде надходити з поверхні в підземні води, може допомогти фермерам збалансувати підживлення своїх культур із захистом води, на яку вони та інші покладаються, за словами Томаса Хартера, члена Американського товариства ґрунтознавства.

Види ґрунту, врожай та добрива впливають на те, як нітрати рухаються через ґрунт. Під час дослідження, розробленого Хартером та його командою, в одному саду мигдалевого каліфорнійського саду площею 140 акрів було зібрано 20 глибоких зразків грунту. Для вимірювання підземних вод були встановлені колодязі.

Рівні азоту сильно варіювалися

Вони виявили, що під мигдалевим садом лежить складний покрив з різних ґрунтів. Ці різні типи грунтів дуже ускладнили прогнозування впливу азоту з однієї частини ферми на іншу територію. Рівні азоту сильно варіювали у фермерських господарствах, хоча нею послідовно керував один виробник.

«Ми не очікували значної мінливості концентрацій нітратів між моніторинговими свердловинами, враховуючи відносно однакове управління на всій території», – говорить Хартер.

Одне господарство дуже різниться від іншого

Дослідники здавна  часто вимірювали підземні води в цілих регіонах. Вони зазвичай припускали, що різні культури та методи вирощування контролюють нітрати підземних вод. Але команда Хартера переконалася, що навіть одна ферма може приховувати великі відмінності. Прилеглі ділянки ґрунту та води можуть виглядати дуже по-різному.

Деякі фактори можуть передбачити кількість нітратів у підземних водах. Загальна кількість азоту та води, що надходить у поле, впливає на нітрати у підземних водах.

Потрібні нові методи

Але через різницю азоту між полями, на думку вченого, потрібні нові методи для моніторингу та оцінки цього джерела потенційного забруднення.

«Ми повинні розробити ефективні альтернативні інструменти, які можна перевірити на місці, але потім використовувати на тисячах окремих полів та ферм для оцінки їхнього впливу на  підземні води», – говорить Хартер.

Нові практики зрошення та управління азотом

Надалі вчені також сподіваються побачити, як нові практики зрошення та управління азотом можуть поліпшити якість підземних вод на фермі. Ця робота допоможе розробити та випробувати рішення для поліпшення якості підземних вод.

«Ця робота забезпечує основу для кращого проектування та інтерпретації польових досліджень, які є основою вдосконалення сільськогосподарських практик і, зрештою, якості підземних вод», – говорить Хартер. «У довгостроковій перспективі це призведе до кращих рішень для захисту якості води в свердловинах, а також якості води в потоках у сільськогосподарських регіонах».

Нагадаємо, як посадити і виростити хороший урожай буряків.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: