ВАЖЛИВО

Науковці вивели новий сорт смородини

23.06.2021 10:31
чорна-смородина

Державний реєстр селекційних досягнень РФ поповнився в 2021 році новим сортом смородини чорної «Пілот» селекції Свердловської селекційної станції садівництва (у складі УрФАНІЦ УрО РАН). Про це повідомляє eastfruit, пише agronews.ua.

Його головна особливість – посухостійкість. Рослина не тільки добре переносить наслідки грунтової і повітряної посухи, але і дає ягоди, що не дрібніють від спеки. Крім того, плоди містять підвищений вміст вітаміну С – 320 мг% – в порівнянні з середньостатистичним показником – 200.

Новий сорт «Пілот» походить від московського сорту «Валова». Робота по його виведенню почалася в 1994 році, від посіву насіння від вільного запилення. При першому ж плодоносінні в 1998 році сіянець був відібраний в елітні. В Державне сортовипробування сорт був переданий в 2008 році. Випробування проведено за комплексом господарсько-корисних ознак. Новий сорт смородини середнього терміну дозрівання, стійкий до борошнистої роси і почковому кліща, великоплідний (розмір ягоди до 4 грамів), з шкіркою середньої товщини і кисло-солодким смаком плодів. Вміст цукру 8,4%, кислоти 2,9%. Він універсальний, може споживатися як в свіжому вигляді, так і у всіх видах переробки.

Сортовипробування держкомісією тривали 13 років – з 2008 року. Експерти перевіряли культуру за всіма заявленими ознаками: дозрівання, врожайність, стійкість до захворювань, розмір і смак плодів і багато інших.

Крім посухостійкості новий сорт відрізняється зимостійкістю, крупноплідністю і врожайністю – збір ягід досягав 180 ц / га.

Нагадаємо, що українські пивовари популяризують напій з незвичними смаками.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: