НОВИНИ

Стало відомо, як зміняться ціни в 2020 році

03.02.2020 09:24
ZfoJ47h8aZ3COtRKg7zzpisGhhZH5ncG

Уповільнення інфляції, за оцінками НБУ, продовжиться. Починаючи з січня і протягом переважної частини року вона буде нижче 5% ± 1 в. п. Однак вона прискориться у IV кварталі. Про це пише bank.gov.ua.

За підсумками 2020 року інфляція становитиме 4,8%. Цьому сприятиме низка чинників.

По-перше, минулорічне зростання гривні продовжить відображатися на вартості імпортованих товарів і товарів з високою часткою імпорту в собівартості.

По-друге, збереження відносно невисоких цін на енергоносії на світових ринках стримуватиме подорожчання палива на внутрішньому ринку.

По-третє, продовольча інфляція буде незначною завдяки очікуваному поліпшенню врожайності овочів та фруктів.

Водночас дещо вищими, ніж торік, будуть темпи зростання адміністративно-регульованих цін, насамперед через подальше приведення акцизів на тютюнові вироби до європейських рівнів.

В той же час НБУ не бажає значного зростання курсу долара й активно викидає валюту на ринок.

“Зіцнення курсу гривні на 19% поклало всі виробництва з маржинальністю бізнесу в 10−20%, у яких витрати зафіксовані у гривні. Експорт зупинився. Особливо ситуація погіршилася у переробників молочної продукції. Для них залишається тільки внутрішній ринок. Але і тут все непросто. Зміцнення гривні призвело до засилля на полицях супермаркетів субсидованої молочної продукції з ЄС. Натомість вперше за роки незалежності рекордно знизило виробництво молока — до 9,69 млн т у 2019 році (-3,7%)”, – коментує ситуацію Ігор Гуменний, власник UBC Group, член ради директорів Спілки українських підприємців.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: