ВАЖЛИВО

Насіння соняшника на посів 2023 року: аграрії в цьому сезоні максимально сіятимуть олійні

12.04.2023 12:05
sonyashnyk-2-1

Цьогоріч основною культури на полях буде соняшник. Запорука врожайності – якісне насіння від перевірених виробників. На посівному матеріалі економити не варто. Через рясні дощі весною бур’янів на полях буде значно більше, ніж в попередні роки. Тому треба заздалегідь подбати про дієві гербіциди, повідомляє agronews.ua.

Торік через пізнє збирання сої та соняшнику аграрії менше посіяли озимих. Натомість буде більше ярих культур. Прогнозується зменшення площ під кукурудзу, яка через дорогу логістику стала економічно не цікавою. Виробники в західних регіонах збільшуватимуть посіви сої, в південних – соняшнику, а в центральних – робитимуть ставку на обидві культури.

Україна є продавцем номер один насіння соняшнику та соняшникової олії на світовому ринку. Логістика через військову агресію та заблоковані порти суттєво подорожчала. Вартість перевезення тонни врожаю автомобільним транспортом в Європу коливається в межах $150-200. Проте соняшник все одно залишатиметься рентабельним. Оскільки більше посіють в цьому році, то вищим буде і врожай соняшника. Надмірна пропозиція негативно вплине на рівень внутрішніх цін, тому варто вже зараз подбати про оптимізацію собівартості вирощування.

Все починається із насіння

На посівному матеріалі не варто економити. Зазвичай сучасні селекціонери поповнюють ринок посівного матеріалу гібридами 4-х категорій: ранньостиглі – з найкоротшим періодом дозрівання, середньоранні – дозрівають трохи пізніше; середньостиглі – це найпопулярніші гібриди соняшника, середньопізні – культури для найбільш теплих регіонів.

Вибирати насіння соняшника потрібно з огляду на низку факторів, а саме: особливостей кліматичних умов регіону; структури та поживності ґрунту , в якому вирощується соняшник; показників проростання кожного із сортів; очищення сорту; стійкості до хвороб; якості посівного матеріалу – оптимальна вага 1000 насінин становить 60 г. 

Зазвичай сучасні фермери вирощують в своїх господарствах одночасно декілька сортів соняшника.  Саме так можна розраховувати на прибуток від реалізації урожаю, незалежно від погодних умов. Особливу увагу звертають на теплолюбні гібриди, бо їхнє зерно має тонке лушпиння. Також дуже прибутковим вважається вирощування високоолеїнового соняшника. До речі, його можна вирощувати як звичайний соняшник, не закуповуючи і не наймаючи додаткову техніку. А ще цікаві лінійні гібриди, які можуть рости в різних кліматичних умовах та дають відмінні врожаї навіть за мінімальної кількості опадів.

Продавців насіння соняшника багато, але не всі пропонують оригінальну продукцію. Щоб не потрапити у неприємну ситуацію, важливо перевіряти у продавця наявність сертифікатів якості на всі позиції товарів. Як відомо, ціна на насіння залежить від репутації виробника та фракції. Якщо купувати насіння оптом, то вартість буде істотно нижчою за роздрібну. Купити насіння соняшника на посів від перевірених виробників можна у інтернет-магазині АгроПлант.

Вирощуємо соняшник: як досягти максимального врожаю?

До умов вирощування культура невибаглива. Сходи можуть витримувати як заморозки до -5 °C, так і посуху. Проте є кілька застережень. Не можна вирощувати соняшник на одному полі, а робити перерву 3-4 роки. Не сіяти його там, де в минулому сезоні були буряки або бобові. Найкращими попередниками для культури є кукурудза і зернові.

Взагалі соняшник здатен пристосовуватися до будь-яких видів ґрунтів – і до легких, і до важких. Проте зовсім не підходять йому кислі, болотисті і засолені ґрунти. Перед посівом соняшника варто підготувати поле: звільнити від бур’янів і внести комплексні мінеральні добрива. Агрономи рекомендують висівати соняшник у кінці квітня або на початку травня, коли ґрунти прогріється до +8 – +12 °C. Так насіння не буде випрівати, а кількість вологи буде оптимальною для розвитку рослини. Аби насіння зійшло на 100%, слід застосувати протруйники.

Успішна боротьба з бур’янами – запорука гарного врожаю. Її проводять через 40-50 днів після того, як з’являться сходи. Знищити небажану рослинність на полях допоможуть гербіциди. Амброзію та лободу можна вивести за допомогою Геліантексу, а для осоту та щириці дієвим буде препарат Євро-Ланг. Аби уникнути недобору врожаю через нерівномірне дозрівання насіння у кошиках, то рекомендується обробка десикантами, які мають у складі гліфосат або дикват.  

Вибираючи насіння соняшника та ЗЗР, дуже важливо довіритися продавцю, який готовий нести відповідальність за справжність товарів. Адже у гонитві за дешевим посівним матеріалом аграрії часто замовляють продукцію у сумнівних магазинах. І тоді врожай, який можна зібрати лише раз на рік, не покриє навіть витрати на посівну кампанію. Купуючи не сертифікований товар, завжди існує ризик залишитися в мінусі від здійснення сільськогосподарської діяльності.

Отож, через ранню весну посівна кампанія почалася на кілька тижнів раніше, ніж торік. Соняшник стане основною культурою у 2023 році на полях. Також фермерські господарства активно вирощуватимуть ріпак та кукурудзу. Ці культури обирають через високу рентабельність і вигідну ціну.



Перегляди: 125
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: