НОВИНИ

Народного депутата підозрюють у держзраді

11.10.2021 17:32
2527419

Генеральний прокурор підписала повідомлення про підозру народному депутатові у державній зраді та вчиненні за попередньою змовою групою осіб сприяння діяльності терористичних організацій (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України). Про це повідомляє Генпрокурор під час спільного брифінгу з Головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, пише agronews.ua.

За даними слідства, підозрюваний був залучений представниками вищого політичного керівництва Російської Федерації до підривної діяльності проти України.

Наприкінці 2014 року він спільно з особою, тривалий час пов’язаною з вугільним бізнесом, і невстановленими представниками вищого політичного керівництва України та вищого керівного складу державних органів Російської Федерації, сприяли діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР». Вони  організували придбання за державні кошти вугілля у підконтрольних терористам підприємств.

Це відбувалося в умовах гострої енергетичної кризи в Україні, викликаної бойовими діями на Сході та захопленням вугільних шахт. В цей час також було зірвано вугільні контракти з ПАР, наслідком чого стала нестача палива та віялові відключення електроенергії по всій країні.

Скориставшись цим, РФ штучно заблокувала поставки Україні раніше законтрактованого російського вугілля. Умовою відновлення експорту Росія поставила закупівлі вугілля на окупованих нею територіях.

Нинішній народний депутат схиляв керівництво України до постачання палива із «ЛНР» та «ДНР» і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій. При цьому орієнтував на надання незаконних вказівок службовим особам Міненерго та ПАТ «Центренерго» до укладання договорів з двома підприємствами, які будуть надані терористами.

Для цього на окупованій території були підібрані два недіючих підприємства, які мали бути використані в злочинній схемі поставок вугілля енергогенеруючим підприємствам України. ДП «Шахта імені К.І. Кісельова» та ДП «Луганськвугілля» були формально перереєстровані на території Києва. Їхніми керівниками були призначені представники «ЛНР» та «ДНР». Їм були відкритті банківські рахунки та забезпечено укладання контрактів на поставки вугілля  з ПАТ «Центренерго».

Всього протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей та на виконання загального злочинного плану щодо сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР», перераховано, обготівковано та розподілено на їх користь не менше 200 млн  гривень, не рахуючи коштів сплачених у готівковій формі, з запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.

Отримані на банківські рахунки ДП «Луганськвугілля» та ДП «Шахта імені К.І. Кісельова» грошові кошти переведені на інші підприємства з ознаками фіктивності та зняті готівкою. Одержаними обговікованими грошовими коштами керівники терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» розпорядились на власний розсуд.

Протягом листопада-грудня 2014 року та січня 2015 року підозрюваний доповідав керівництву Російської Федерації про вчинені вищим політичним керівництвом України дії. Також він вказував РФ на ефективність блокування ними поставок російського вугілля та наполягав на необхідності його продовження.

Таким чином енергетична сфера України була поставлена у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій.  Цим було підірвано економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавлено її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів. Дії підозрюваного  надали Російській Федерації більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення підривної діяльності проти неї.

Слідчі дії тривають. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

Примітка: Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, що Мінагрополітики пропонує втричі зменшити вартість води для зрошення.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: