НОВИНИ

Нардепи пропонують скасувати перевірку правонабувачів невеликих ділянок

29.10.2021 13:04
87b7934-42

Раді пропонують скасувати перевірку відповідності нормам законодавства даних про осіб, які набувають у власність земельні ділянки сільгосппризначення для садівництва площею до 0,25 га, а також розташованих у населених пунктах ділянок площею до 1 га, оскільки складність та тривалість такої перевірки створює фінансові і часові витрати їх покупцям. Про це повідомляє  interfax, пише agronews.ua.

Відповідний законопроєкт №6199-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення положень щодо вчинення нотаріальних дій у процесі отримання прав на земельні ділянки зареєстровано у Верховній Раді 25 жовтня. Його ініціатори — група з 13 народних депутатів, серед яких голова Комітету Верховної Ради України з аграрної та земельної політики Микола Сольський, Іван Чайківський із депутатської групи «За майбутнє», Микола Кучер (група «Довіра»), Андрій Богданець (парламентська фракція «Слуга народу»).

Згідно з пояснювальною запискою до документа, пропонується скасувати перевірку відповідності покупця земельної ділянки сільгосппризначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України у випадках купівлі земельних ділянок для ведення садівництва площею до 0,25 га, а також розташованих у населених пунктах ділянок площею до 1 га особистого селянського господарства.

«При укладенні правочину щодо переходу права власності на такі земельні ділянки їх набувач перед вчиненням правочину про перехід права власності заявляє про дотримання вимог, визначених цією статтею, шляхом подання нотаріусу, що посвідчує відповідний правочин, заяви», — пояснюється в тексті законопроєкту механізм набуття прав на зазначені види земельних ділянок.

На думку авторів законопроєкту, скасування перевірки правонабувачів таких активів спростить порядок отримання ними прав на земельні ділянки і позбавить учасників таких угод від додаткових витрат фінансів і часу.

Крім того, законопроєкт пропонує враховувати, що площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується до загальної площі земельних ділянок лише того з подружжя, за ким зареєстровано право власності.

«Оскільки інформація про спільну власність подружжя на земельні ділянки відсутня у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, така перевірка проводиться нотаріусами вручну і займає значну кількість часу, що, знову ж таки, створює необґрунтовані складнощі сторонам договору та збільшує нотаріальні витрати», — зазначається в пояснювальній записці до документа необхідність таких законодавчих змін.

Нагадаємо, що Озвучено оновлений прогноз цін на гречку.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: