НОВИНИ

Нардеп Мейдич розповів про майбутні функції Мінагрополітики

02.02.2021 09:13
15230-18764-623x370

Відсьогодні в Україні має запрацювати відновлене Міністерство аграрної політики та продовольства, яке два роки тому реорганізували, шляхом приєднання до Мінекономрозвитку. Без відновлення усіх функцій Міністерства, воно не функціонуватиме повноцінно. Про це на своїй фейсбук сторінці написав народний депутат Олег Мейдич, повідомляє agronews.ua.

“Але це аж ніяк не означає, що вже сьогодні Міністерство почне виконувати свої функції на повну. Ні. Місяць піде, щоб Міністерство аграрної політики та продовольства і Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підготували та винесли на розгляд Уряду проекти положень про відповідні центральні органи виконавчої влади, а також пропозиції щодо внесення змін до актів, що випливають із постанови №1344, згідно з якою відновлено Міністерство аграрної політики та продовольства України”, – написав він.

І тут постає багато питань, головне з яких – відновлення усіх функцій Міністерства, які воно виконувало до ліквідації. Адже це міністерство опікується галуззю, яка забезпечує продовольчу безпеку, яка забезпечує 17% ВВП і понад 40% валютних надходжень у державі.

В Україні майже половину експорту складає агропродовольча продукція тому Міністерство має повернути в свою структуру вилучені з нього органи центральної виконавчої влади: Держпроспоживслужбу, Держгеокадастр, Рибне та Лісове агентства. А ще велику кількість державних підприємств таких, як Державна Продовольчо-Зернова Корпорація України та Аграрний Фонд, а також значну кількість установ і землі.

В іншому випадку воно не функціонуватиме повноцінно, а всі процеси, які відбуватимуться, не матимуть чіткої державної агрополітики і призведуть до неефективних та хаотичних рішень.

Процес повернення в структуру Міністерства аграрної політики та продовольства України всіх раніше вилучених складових буде не простим та болючим, але це вкрай необхідно зробити, аби впроваджувати ефективну політику розвитку галузі.

“А її аграрному відомству потрібно було розвивати ще 20 років тому, забезпечуючи продовольчу безпеку розвиваючи зовнішні ринки для усіх видів агроподукції, впроваджувати технологічний вектор та захищати інтереси сільгосптоваровиробників, фермерів та одноосібників”,- повідомляє Мейдич.

Без Держпроспоживслужби, Держгеокадастру, Рибного та Лісового агентств та державних підприємств і установ реалізувати їх неможливо.

“І ми маємо не лише це усвідомити, а й не перешкоджати відновленню повноцінної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України, тримаючись за безпідставні амбіції та приватні інтереси. Або ми всі спрямовуємо свої зусилля на відновлення роботи міністерства, з поверненням йому вилучених функцій, або воно буде існувати лише як «іміджева галочка» аграрної держави”,- резюмував нардеп.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: