НОВИНИ

Названо, які пізні ярі культури вже можна сіяти

14.04.2020 11:32
Depositphotos_249088496_s-2019

Орний шар грунту вже досяг температури, яка дозволяє сіяти теплолюбні культури, – про це повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише agronews.ua.

Температура на глибині 10-15 см орного шару грунту наразі досягла 10 градусів за Цельсієм. Такий тепловий режим вже дозволяє сіяти теплолюбні культури.

“Але хочу застерегти, що за такого розвитку погодних подій, як цього року, не виключено повернення холодів і надалі. Навіть у травні. Тому дуже ранній посів кукурудзи та соняшнику може підпасти під заморозки. Посів теплолюбних культур – це дуже складне рішення цьогоріч і потрібно приймати його зважено”, – зауважила агрометеоролог.

За статистикою спостережень Гідрометцентру, можливість заморозків у травні за таких умов, які склалися наразі, – приблизно 50%.

У 2017 році аграрії також стикнулися із заморозками у середені квітня, але вони не були такими тривалими і не було пошкодження зернових культур.

Прогноз погоди від Гідрометцентру на найближчі три доби наступний. Очікуються дощі, але температура буде низькою: вночі 3-6 градусів тепла, вдень 4-9 градусів тепла. Також очікуються заморозки у східних областях.

Дощі у наступні 3 дні принесуть до 20% від норми, але на 14-16 квітня очікуються значні вітри, що дещо зменшить вологість грунту. Наприкінець квітня також прогнозуються дощі, які принесуть вже до 70% норми. На півдні країни – до 20%.

Нагадаємо, весняна посівна 2020 року прискорилася у всіх областях України.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: