ГОЛОВНЕ

Академія наук України розбазарила 43 млн грн

29.01.2020 12:29
786

Національна академія наук України (НАНУ) за три з половиною роки втратила більше 43 мільйонів гривень через неефективне управління власним майном, — зокрема, через заниження вартості оренди своїх приміщень та земельних ділянок, витікає зі звіту Державної аудиторської служби за 2016 — першу половину 2019 років, повідомляє “Слідство.Інфо”.

Як зазначають аудитори, тільки 19 мільйонів гривень академія недоотримала через те, що її установи здають в оренду свої будівлі за заниженими цінами. Наприклад, “Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро” академії передало в оренду своє приміщення в центрі Одеси площею майже 200 квадратних метрів, занизивши його вартість майже у 2,5 рази. Як наслідок, зазначають в Держаудитслужбі, бюро втратило майже 1,7 мільйона гривень за три з половиною роки. Так само, Інститут електронної фізики академії наук втратив 1,3 мільйона гривень, здавши в оренду свій адмінкорпус за ціною, нижчою у 3,6 раза від ринкової.

Лише три будівлі з усього комплексу майна академії наук внесли до Реєстру аварійно-небезпечних об’єктів. На думку аудиторів, ігнорування проблем із іншими напівзруйнованими спорудами може призвести до нещасних випадків.

Також, як зазначає Держаудитслужба, у занепаді перебувають бази відпочинку та санаторії академії наук. Наразі вони майже не використовуються, а на їхнє утримання академія щорічно витрачає чималі кошти. До прикладу, Інститут геотехнічної механіки за три з половиною роки витратив понад мільйон гривень на утримання своєї бази відпочинку “Оріль”, яка за цей час не працювала взагалі.

Водночас аудитори помітили, що окремі установи НАН України самі перетворили свої будівлі та земельні ділянки на звалища. Наприклад, територія Інституту газу в Києві площею в понад три гектари захаращена розібраними автомобілями, які належать установі та її працівникам, зруйнованими будівлями та просто сміттям.

Загалом, як зазначили аудитори, вартість майна академії та всіх її установ складає близько 44,3 мільярда гривень, з них землі — майже 37 мільярдів.

не одного.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: