НОВИНИ

Набула чинності нова спільна сільськогосподарська політика ЄС

02.01.2023 15:08
climat558

Нова спільна сільськогосподарська політика (Common Agricultural Policy, CAP) починає діяти з 1 січня 2023 року в Європейському Союзі. Про це говориться у повідомленні Єврокомісії, пише agronews.ua.

«Фінансування ЄС у розмірі €264 млрд підтримає європейських фермерів у переході до сталого та стійкого сільськогосподарського сектора та допоможе зберегти життєву силу та різноманітність сільських територій. Завдяки співфінансуванню та додатковому національному фінансуванню загальний державний бюджет, призначений для фермерів і сільських громад, на період 2023-2027 років досягне €307 млрд», — говориться у повідомленні.

Інші програми, що входять до компетенції CAP, такі як програма POSEI для найвіддаленіших регіонів, схема шкіл ЄС, програми просування, отримають додаткове фінансування ЄС у розмірі €6 млрд.

«Нова CAP спрямує вищий рівень державної підтримки на тих, хто її найбільше потребує. Малі та середні ферми в 25 країнах ЄС отримають вищу підтримку доходів завдяки перерозподільній виплаті в розмірі 10,6% усіх прямих виплат. Це становитиме €4 млрд на рік, або в 2,5 раза більше, ніж перерозподільні виплати згідно з поточною CAP (2014-2020), яку застосовують лише десять держав-членів», — зазначають у Єврокомісії.

Рівень підтримки білкових/бобових культур через пов’язану підтримку доходу зросте на 25% порівняно з 2022 роком. Це допоможе зменшити залежність фермерів ЄС від імпорту та використання певних добрив.

У стратегічних планах CAP близько €98 млрд (32% загального фінансування) буде спрямовано на забезпечення переваг для клімату, води, ґрунту, повітря, біорізноманіття та добробуту тварин, а також заохочування практик, що виходять за межі обов’язкових умов. Плани заохочуватимуть землевпорядників накопичувати вуглець у ґрунті та біомасі, зменшувати викиди парникових газів (ПГ) і сприяти адаптації на 35% сільськогосподарських площ ЄС.

Виходячи з нових зобов’язань для фермерів, сівозміна передбачається приблизно на 85% орних земель. Це допоможе порушити цикли шкідників і хвороб і, таким чином, зменшити використання пестицидів і ризики від них.

Підтримка САП для органічного виробництва у 2027 році збільшиться майже вдвічі порівняно з площею, фінансованою у 2018 році. Це стане основним внеском у досягнення амбіцій щодо збільшення органічних площ, які становитимуть від 5 до 30% у 2030 році.

Заплановані інвестиції у виробництво відновлюваної енергії на фермах додадуть 1,556 МВт до потужностей ЄС з виробництва енергії.

На підтримку молодих фермерів CAP передбачає €8,5 млрд.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: