НОВИНИ

Набула чинності методика розрахунку збитків за забруднення атмосферного повітря, – Фірсов

19.05.2020 16:32
93175510_3411001758916150_2357359995172945920_n

Методика розрахунку збитків за забруднення атмосферного повітря опублікована, а значить, набула чинності. Про це повідомив екс в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов на своїй Facebook сторінці, пише agronews.ua.

“Я нещодавно писав, що методика зареєстрована Мін’юстом. Тепер вже остаточна перемога – вона набула чинності. Це базовий документ для Екоінспекції, тому що більшість забруднювачів шкодять саме повітрю, яким ми дихаємо. Погодьтеся, що не мати юридичного інструменту в боротьбі із забруднювачами повітря і програвати через це суди – неприпустимо”, – підкреслив Фірсов.

Він додав, що ця методика заслужила трохи передісторії її публікації. Загалом, вона є базовою в питанні розрахунку завданої шкоди довкіллю від роботи металургійних підприємств, теплових електростанцій, цементних заводів і так далі. Це набір формул та розрахунків, які не кожен може зрозуміти і розібратися. Цим займається лабораторія Екоінспекції. Тобто, по суті – це основний важіль тиску на суб’єктів господарювання, які забруднюють повітря.

Методика була скасована Окружним адміністративним судом м. Києва 2 серпня 2018 року.

“Звичайно, ми розуміємо, що це скасування було дуже вигідним суб’єктам господарювання і ніхто не поспішав її поновлювати. Ви тільки вдумайтесь. Цілих 20 місяців Інспекція була не в змозі штрафувати забруднювачів повітря. Нам знадобилося 4 місяці, щоб її реанімувати”, – прокоментував Фірсов.

Він зазначив, що бюрократичний шлях, який доводиться проходити подібним документам дійсно довгий.

“Поясню чому. За регламентом, ти маєш погодити документ з ДРС, Міністерством економіки, Міністерством фінансів, з профільним Міністерством, а потім затвердити в Мін’юсті. Якщо у когось з цих відомств є зауваження чи правки – проходиш це коло заново. Якщо змінюється уряд, а відповідно і підписанти, як це було в нашому випадку – знову все спочатку”, – пояснив Фірсов.

Над цим документом працювала спеціальна робоча група в інспекції.

“Хочу подякувати Наталії Грицан, яка курувала цей процес, і сиділа над методикою і вдень, і вночі. Хочу зазначити, що в подальшому потребують оновлення й інші методики: щодо вирубки лісів, забруднення водних ресурсів, засмічення земельних ділянок. Вони не оновлювалися вже років 20, у той час як кліматична ситуація в країні і в світі змінюється кожного дня”, – наголосив Фірсов.

Єгор Фірсов екс в.о. голови Держекоінспекції підсумував, що подібні історії наглядно демонструють, що для реалізації якоїсь ідеї одного бажання – недостатньо. Щоб ідея стала реальністю потрібно докласти титанічних зусиль і зануритися в роботу з головою.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: