Після початку повномасштабного вторгнення підприємство з вирощування ягід переїхало з Харківщини до Малинської громади на Житомирщину. Зараз там вирощують суницю та закладають малинову плантацію.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Підприємець з Харківщини Олександр Сластін понад 25 років займався вирощуванням ягід. У квітні 2022 року через повномасштабне вторгнення він перевіз бізнес на Житомирщину та заснував підприємство Малин Плант.
Це, мабуть, любов життя. Коли виходиш на плантацію і бачиш ці красиві, смачні ягідки — це щось магічне. Три роки тому ми почали працювати в Малинській громаді. Тут нам найкраще підійшли умови — і ґрунтово-кліматичні, і відносно безпечний регіон. Також зіграло важливу роль дружнє сприйняття нас, як молодих початків на Житомирщині. Сьогодні вже видно, як розрослося наше підприємство, — розказав Олександр Сластін.

Олександр Сластін, Ворсівка, Житомирщина, 17 червня 2025 року. Суспільне Житомир/Ілона Касаткіна
Зі слів Олександра, підприємство використовує близько 70 гектарів землі під ягідництво, з них 25 гектарів — під суницю садову.
У нас різні сорти суниці. Цього року, зважаючи на складнощі з придбанням якісної розсади, ми створили на Малинщині власний розсадник саджанців суниці садової. Наше підприємство внесене до реєстру сортів рослин України із трьома сортами — Хоней, Полка та Зенга Зенгана. Це сорти суспільного надбання. Також цього року ми уклали договір на вирощування іноземних сортів, зокрема Альба, Азія та ще кількох. Маємо ліцензію і право на їх вирощування, — зазначив Олександр Сластін.

На підприємстві працюють майже 10 штатних працівників, а під час збору врожаю залучають до 150 сезонних. Робітниця Валентина Грищенко розповіла, що другий рік працює на плантації.
Раніше працювала в магазині, але залишила його і прийшла сюди. Тут мені більше подобається. Складного нічого немає, хіба що спина болить — але це ж робота, всюди треба працювати. Сьогодні ми зібрали приблизно 90 кілограмів, — сказала Валентина Грищенко.

Валентина Грищенко, Ворсівка, Житомирщина, 17 червня 2025 року. Суспільне Житомир/Ілона Касаткіна
Дівчата збирають ягоди на полі й приносять на пункт збору. Тут ми їх зважуємо та підраховуємо наприкінці дня. Знімаємо тару з ящика, зважуємо — і записуємо результат, — говорить бригадирка підприємства Леся Харченко.

Леся Харченко, Ворсівка, Житомирщина, 17 червня 2025 року. Суспільне Житомир/Ілона Касаткіна
За словами бригадирки Лесі Харченко, в середньому за день працівники збирають до 90 кілограмів суниці. У 2026 році на підприємстві очікують перший урожай малини — цьогоріч нею засадили 35–40 гектарів.Олександр Сластін розповів, що через погодні умови частина врожаю вимерзла.
Торік вимерзли і суниця, і малина, дощі їх сильно намочили. Цього року підмерзання менше, але все одно шкоди багато. У деяких регіонах малина вимерзла на 50–70%, суниця — на 30–90%. У нас також пошкодилися перші квіти — і в суниці садової, і в малини. Це виклики, з якими ми не можемо повністю впоратись, але знаємо, як зменшити їхні наслідки, — сказав Олександр.

У майбутньому, за словами підприємця, планують розширювати площу плантації.



