НОВИНИ

На Житомирщині ввели карантинний режим через шкідника

14.09.2021 14:05
zahidnyj-kukurudzyanyj-zhuk

У Житомирському та Бердичівському районах Житомирської області фахівці Держпродспоживслужби на площі 421,84 га виявили нові вогнища поширення карантинного організму  –  західного кукурудзяного жука, який обмежено поширений на території України (список А-ІІ). Про це повідомляє пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області, пише agronews.ua.

На сьогодні площа зараження західним кукурудзяним жуком на території області  вже сягає 1194,1 га.

Зокрема, карантинний режим запроваджено:

на території Житомирського району с. Велика Козара на земельній ділянці філії «Романівська» ТОВ СП «НІБУЛОН» загальною площею 63,54 га;

на території Житомирського району с. Волосівка на земельній ділянці ТОВ «Агроінвестконтакт» загальною площею 19,3 га;

на території Вільнопільського та Березянського старостинських округів Ружинської селищної ради Бердичівського району на земельній ділянці Бистрицької філії ТОВ СП  «НІБУЛОН» загальною площею 339,0 га

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про карантин рослин» вивезення об’єктів регулювання з карантинної зони, для переміщення територією України здійснюється за наявності карантинного сертифіката.

Важливим фітосанітарним заходом є щорічне обстеження посівів кукурудзи маршрутно-візуальним методом з використанням феромонних пасток (1 пастка на 5 га).  

Для локалізації та ліквідації західного кукурудзяного жука здійснюють низку заходів організаційного, фітосанітарного, агротехнічного, біологічного та хімічного характеру.

Нині ситуація перебуває на контролі спеціалістів управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Нагадаємо, наприкінці серпня західного кукурудзяного жука було виявлено у Закарпатській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Як повідомлялося, якщо не вживати заходів щодо запобігання поширенню західного кукурудзяного жука, то за 5-10 років його кількість може призвести до абсолютно  нерентабельного  вирощування кукурудзи в усіх областях України.

Нагадаємо, що На Хмельниччині порушники незаконно виловили 200 кг риби.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: