ТОВ «Нікдарія» (ТМ iBerry), засноване у 2016 році, нині входить до ТОП-5 найрозвиненіших господарств. Розташоване на Житомирщині та володіючи земельним банком у 132 гектари, де основну площу займає лохина, «Нікдарія» демонструє вдалу диверсифікацію культур, проте особливу увагу приділяє вирощуванню зеленої спаржі, яка займає 15 гектарів їхніх угідь, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
За словами директора ТОВ «Нікдарія» Ігоря Ніцкевича, спаржа з’явилася на підприємстві відносно давно, з 2018 року. Крім того, на полях «Нікдарії» знаходять своє місце жимолость, цукрова кукурудза, кавун, ріпчаста цибуля, а також експериментальні посадки суниці, що свідчить про постійний пошук нових можливостей:
«Ми перебирали багато різних варіантів, однак спаржа нам підійшла найбільше, оскільки підходить до стратегії підприємства — це перший овоч відкритого ґрунту ранньої весни. Зараз погодні умови змінилися і сезон розпочинається десь із середини квітня. Раніше, як правило, це були перші числа травня. І продовжується півтора-два місяці. Це дає можливість підприємству залучити ранньою весною працівників. І пізньою осінню вони закінчують роботу. Тобто у нас виходить, що цілий сезон, ми забезпечуємо працівників роботою».
Цікаво, що якщо експортним «козирем» «Нікдарії» є лохина, то спаржа повністю реалізується на внутрішньому ринку через налагоджену співпрацю з українськими торговельними мережами. При цьому відзначається зростання попиту на цю культуру в Україні:
«Спаржа — це вже не така нова і незнайома культура для українців, як у 2018 році. За останні п’ять років вже достатньо культури споживання, багато хто її рекламує, розповідає про її властивості, цінність для організму, вітаміни, про здорове харчування. З кожним роком вона набуває все більше і більше, і більше популярності», — розповідає Ігор Ніцкевич.
Технології вирощування спаржі на «Нікдарії» є результатом вивчення міжнародного досвіду. Попри те, що інвестиції у вирощування спаржі не є миттєвими, а термін окупності може сягати п’яти років, «Нікдарія» вбачає у цій культурі значний потенціал.
Розумна диверсифікація, коли спаржа, жимолость та лохина доповнюють одна одну в різні періоди сезону, дозволяє підприємству мінімізувати ризики та забезпечувати стабільний дохід.
Наразі «Нікдарія» розглядає можливості розширення площ під спаржу у майбутньому:
«Зараз ситуація складна, війна в країні, але, я думаю, що ми будемо збільшувати площі по насадженню спаржі», — висловлює сподівання Ігор Ніцкевич.
Особливим викликом для ТОВ, як і для багатьох аграріїв, є нині нестабільні погодні умови. Керівник підприємства ділиться:
«Наші культури дуже тяжко переживають температурні перепади. В минулому році у ніч з 13 на 14 травня ми втратили 80% урожаю, оскільки температура була мінус сім. У цьому році ми працюємо із засобами, які, допомагають підняти температуру на певний градус, наприклад, задимлення пушкам. Для подолання температурних стресів ми користуємося різними методами, які дозволені міжнародними сертифікатами. У нас на підприємстві є Global G.A.P., SMETA. Відповідно, те, що ми можемо вносити, ми переглядаємо, уважно вивчаємо і тоді тільки починаємо використовувати».