НОВИНИ

На Житомирщині незаконно видобули піску на 42,4 млн грн

26.01.2022 12:35
04123847_123_large

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи за фактами порушення правил використання надр, що створило небезпеку довкіллю та спричинило тяжкі наслідки, незаконного заволодіння ґрунтовим покривом земель та безгосподарського використання земель, що спричинило порушення структури ґрунту (ч. 4 ст. 240, ч. 1 ст. 239-1, ч.1 ст. 254 КК України). Про це повідомляє Генпрокуратура, пише agronews.ua.

Слідством встановлено, що організатор групи залучив до неї рідного брата та ще двох працівників підконтрольних їм підприємств. Обвинувачені, не маючи спецдозволів, гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин, розгорнули масштабне промислове видобування піску на 10 земельних ділянках загальною площею майже 12 га. На кількох з них за допомогою спецтехніки вони зняли верхній родючий шар ґрунту та утворили кар’єри, глибина яких подекуди сягає багатоповерхового будинку.

За результатами проведених експертиз, члени групи незаконно видобули понад 52 тис м куб піску, за реалізацію якого отримали прибуток. Державі завдано шкоди на 42,4 млн грн.

Таке використання сільгоспугідь завдало непоправної шкоди довкіллю та призвело до неможливості відновлення земель до початкового стану.

Крім цього, один з учасників групи, який перевозив незаконно видобутий пісок, після зупинки його вантажівки,  запропонував правоохоронцям неправомірну вигоду щоб уникнути відповідальності.

З метою забезпечення подальшої конфіскації та відшкодування збитків, накладено арешт на 14 вантажних автомобілів з причепами, два ескаватори, земснаряд та іншу спецтехніку.

Читайте також: Чому глибоке рихлення краще за оранку для українських аграріїв.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: