НОВИНИ

На Житомирщині діє трирівнева система контролю за лісовими пожежами

29.06.2021 08:01
vesna-park-les-zelenoe-pole-trava-derevya-solnechnye-luchi-priroda-pejzazh-solnechnyj-svet-zelenyj-pole-1

На Житомирщині почала працювати трирівнева система контролю за лісами, що дозволить оперативно реагувати на виникнення лісових пожеж. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, пише agronews.ua.

“Відтепер лісівники Житомирщини значно оперативніше зможуть запобігати виникненню можливих лісових пожеж! Для цього в лісах області запровадили трирівневу систему контролю, яку презентували в Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства”, – повідомив Сахнюк.

Що це означає? За кожним лісовим кварталом тепер впродовж дня спостерігає одночасно кілька пожежних спостерігачів. Це допоможе виявляти можливі загоряння в лісах на ранніх стадіях та якнайшвидше вживати необхідних заходів для ліквідації вогню та недопущення поширення його на значні площі.

Як це працює? В лісництвах усіх держлісгоспів області на пожежних вежах встановлено 62 камери відеоспостереження. Камерами керують чергові, а інформація виводиться на монітор. З усіх камер лісництв інформація передається до лісгоспу, де інший черговий має можливість спостерігати за усіма лісами підприємства.

Центральний пункт спостереження розташований в обласному управлінні, де фахівець веде моніторинг за лісами Житомирщини. Для чергового кожного рівня розроблено та відпрацьовано алгоритм дій у випадку виявлення диму чи вогню. Інформація про це терміново передається до найближчої оперативної групи, звідки найшвидше можуть організувати виїзд на місце пожежі.

Для чого це зроблено? Завдяки такій організації спостереження від початку виявлення найменшого задимлення у лісі до моменту, коли на місце пожежі виїжджає пожежна техніка та пожежна ланка, проходить до 5 хвилин. Місця дислокації протипожежних сил та засобів розміщені таким чином, щоб навіть до найвіддаленіших лісових кварталів можна було дістатися максимум за 20 хвилин.

У випадку виникнення пожежі, її координати та найкоротший маршрут руху пожежної техніки, сил і засобів передається до чергового диспетчерського пункту, а також на телефони інженерно-технічним працівникам підприємств.

“Це лише один із низки заходів, які лісівники області запровадили цього року для ефективної охорони лісів від пожеж. Також ми придбали нову протипожежну техніку, надійні засоби зв’язку, захисний одяг, створили карти водойм тощо”, – зауважив Віктор Сахнюк.

Нагадаємо, що ООН повідомляє про наближення екологічної катастрофи.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: