НОВИНИ

На Житомирщині загинула п’ята частина озимої пшениці

07.02.2020 16:34

Погодні умови, відсутність вологи у ґрунті та початок процесу вегетації рослин призвели до того, що на Житомирщині доведеться пересівати 20% площ під озимою пшеницею. Про це повідомляє Agronews за результатами моніторингу житомирських ЗМІ.

Власниця ФГ Олени Кучеренко розповіла, що в неї під озиму пшеницю відведено 100 га. Нині майже 20% озимої пшениці пошкодили гризуни та хвороби, тож посіви у незадовільному стані. “Пшениця озима занадто рано почала вегетацію, і це призведе до того, що ми отримаємо набагато менший урожай і великі збитки”, – зауважила фермер.

За словами заступниці директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської облдержадміністрації Ніни Добринської, перепад температур негативно впливає на рослини. “Вони відновлюють свою вегетацію та втрачають енергію. І, якщо не буде на посівах снігу, то можуть бути великі втрати. Крім того, на пшениці на багатьох ділянках з’явилася така хвороба як борошниста роса. А якщо є хвороби, то більшість керівників такі посіви пересівають”, – повідомила чиновник і додала, що озимою пшеницею в Житомирській області засіяно 133 тис. га.

Викладач Житомирського агроекологічного університету Володимир Дубовий нагадав, що через посушливу зиму відбулося висушування озиммої пшениці. “Якщо подивитися на вузол кущення, то його практично немає. Дощі та снігопад трохи поповнили дисбаланс. Крім того, зараз сприятливі умови для розмноження мишей. Ми вже зараз втрачаємо урожай, бо рослини ще не сформовані, а волога у ґрунті відсутня”, – констатував він.

Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: