НОВИНИ

На Закарпатті відкриють перший в Україні музей гуцульської бриндзи

10.08.2020 09:32
0f63fcc-brinza

Наприкінці серпня у Рахові відкриється перший в Україні Музей гуцульської бриндзі. Модерний, технологічний, культурно-освітній, смачний простір, який популяризуватиме бриндзю і власне Рахівщину. Засновниця – гідеса Ольга Шкуро. Вона розповіла виданню Varosh, яким буде музей, та які у нього плани. Про це повідомляє agronews.ua.

Ольга є учасницею Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів. Члени Асоціації виготовляють і пропагують гуцульську овечу бриндзю. Як учасник проєкту ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”, Асоціація підготувала документи, аби рахівська овеча бриндзя одержала географічне зазначення (ГЗ). І вона отримала! У грудні 2019-го гуцульська овеча бриндзя першою в Україні одержала географічне зазначення.

Що означає цей статус? Умовно кажучи, позначка ГЗ на продуктах вказує на місце їх вирощування/виготовлення. Якщо товар має значок “географічне зазначення”, то це свідчить, що його вирощують/виготовляють винятково у єдиному географічному місці. І саме там цей продукт є найкращим, а сировари в інших місцевостях уже не зможуть назвати свій сир “бриндзею”. З іншого боку, не вся рахівська овеча бриндзя може мати таку етикетку, адже для цього необхідно пройти відповідний контроль.

Цей сир є направду цінним, винятковим, високогірним, з овечого молока, закарпатським – такого не скуштуєте ніде. Під час однієї з подій “Slow food” французькі експерти дізналися про гуцульський сир, скуштували і гідно оцінили.

Наразі триває ремонт, Ольга з чоловіком квапляться, аби якомога швидше оснастити музей. Водночас виготовляється цифровий контент: три відео для VR-окулярів, три сюжети доповненої реальності для листівок, матеріали для ютуб-каналу музею.

Нагадаємо, в Україні запрацює промислова лінія з переробки конопель.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: