ВАЖЛИВО

На Закарпатті фермер отримує з 1 га 5 тонн часнику без застосування добрив

25.04.2021 14:25
951

Без застосування хімічних засобів керівник підприємства «Турянський часник» Владислав Симочко одержує в середньому по 5 тонн часнику з гектара. Повідомляє «Урядовий Кур’єр», пише agronews.ua.

З огляду на відмову від підживлення хімпрепаратами, за оцінками фахівців, це високий показник.

Зазначається, що працює господарство на Закарпатті вже 8 років. Отримавши від батьків 6 га паїв, тривалий час Владислав Симочко разом із дружиною здавав їх в оренду. Сім років тому зупинив вибір на звичайному часнику. Рослина невибаглива, добре росте в умовах закарпатського середньогір’я, до всього ще й доволі дефіцитна.

«Перші два роки було не так, як розраховував. Не знаючи потреб ринку й не володіючи технологією, робив помилки. Наприклад, щоб захистити рослини від бур’янів, захопився гербіцидами і фунгіцидами. І лише з часом зрозумів, що краще зробити ставку не на хімію, а на органіку і вирощувати екологічно чисту продукцію. Органічні добрива, якими підживлюють рослину, виробляють із гірчиці. Щоразу, вибираючи часник, засаджують нею поле. Скошуючи до моменту цвітіння і переорюючи, отримують натуральну поживу для рослин», — розповів фермер.

Вирощують у господарстві вітчизняний сорт часнику Любаша.

З часом фермер скоротив площу вдвічі, оскільки власними силами реалізувати його з усіх 6 га не вдається. А ще налагодив чіткий виробничий конвеєр, який дався лише після поглибленого вивчення методів вирощування рослини, перечитування багатьох книжок, спілкування з агрономами і місцевими жителями.

Без застосування хімічних засобів Владислав Симочко одержує в середньому по 5 тонн часнику з гектара. З огляду на відмову від підживлення хімпрепаратами, за оцінками фахівців, це високий показник.

«Реалізовують фермери майже 70% врожаю у свіжому вигляді, решту консервують за власними рецептами, додаючи у 200-грамові баночки продукти місцевого виробництва. На виході отримують часник з гірким і солодким перцем, лавандою, чорницею, сливою. А ще покупців зацікавлять часник тертий із травами, в лушпинні. Консервовані стрілки часнику споживають у вигляді салату. З додаванням часнику місцеві крафтові виробники виготовляють навіть майонез і горілку», — зазначається у матеріалі.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: