НОВИНИ

На Закарпатті біля берегів річок виявили більше 40 сміттєзвалищ

09.04.2021 09:42
97891983179a941bf5c8c886a811233b

Під час цьогорічних обстежень територій басейну річок Тиса, Уж, Латориця та їхніх приток на території Закарпатської області працівники Держекоінспекції виявили 42 несанкціонованих сміттєзвалища. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, головам територіальних громад в області видано 39 приписів щодо ліквідації виявлених смітників в прибережних захисних смугах.

Міністр також повідомив, що іще 9 приписів видано головам тергромад Закарпаття щодо розроблення схем санітарного очищення населених пунктів, які мали бути затверджені ще у 2020 році.

«Минулого тижня ми провели селекторну нараду з облдержадміністраціями, на якій обговорили першочергові кроки із запобігання забрудненню транскордонних річок. Місцева влада вже проводить рейдові заходи, щоб з’ясувати місця стихійних сміттєзвалищ і організувати роботу з їх ліквідації. Запобігти засміченню річок Закарпатської області можливо лише усунувши причини утворення несанкціонованих сміттєзвалищ та їхнього потрапляння у водойми. Ситуація ускладнюється тим, що віддалені й гірські регіони не мають системи збирання і вивезення відходів. Тому ці звалища утворюються там масово, відходи з них під час повеней просто змиває в річки. Відповідальність за це лежить на органах місцевого самоврядування», – зазначив Абрамовський.

Міністр наголосив, що місцева влада має активніше вести просвітницьку роботу з населенням, пояснювати як вивозити та утилізувати відходи та до яких наслідків може призвести їхнє скидання у водойми.

За останні два місяці, додав Абрамовський, у Закарпатській області на притоках річок Тиса, Латориця та Боржава рівень води підіймався сім разів та тричі в основних руслах. Затори в заплавах, до яких є доступ техніки та людей, вже ліквідовуються, зазначив він.

На минулих вихідних голова облдержадміністрації Анатолій Полосков разом з представниками ДСНС здійснив обліт транскордонних річок та їх приток. Обліт підтвердив, що нові точки збору сміття формуються біля домогосподарств, сільгосппідприємств та на берегах річок на околицях територіальних громад.

Нагадаємо, що на Сумщині село перетворили на сміттєзвалище.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: