ВАЖЛИВО

На виставці Агро-2020 фермери озвучили владі найгостріші проблеми

14.08.2020 10:32
photo_2020-08-12_10-12-06

У Києві в рамках виставки «АГРО-2020» відбувся Другий Всеукраїнський фермерський форум, присвячений темі: «Актуальні проблеми розвитку фермерства України: нормативно-правове регулювання» у форматі дебатної панелі, організований ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів». Фермери озвучили владі найгостріші проблеми, про це повідомляє agronews.ua

На форумі були обговорені нагальні проблеми фермерів із представниками влади: заступником міністра Мінекономрозвитку, Тарасом Висоцьким та народним депутатом України, головою підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’яном Заблоцьким.

На сьогодні фермерство відчуває на собі усі проблеми, які випливають з недосконалості правового поля України. Одна з найболючіших проблем фермерів – це рейдерство.

Іван Слободяник, голова ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» наголосив, що ситуація із держреєстрами кричуща, адже фермер може прокинутися вранці і вже не бути власником свого господарства. Така ситуація вже відбувалась на Дніпропетровщині та на Полтавщині.

Отже, фермери будуть наполягати на тому, щоб були створені електронні кабінети і без присутності власника ніхто не міг змінити дані у реєстрі.


Також продовжуються проблеми із землями постійного користування. Як тільки помирає фермер – прокуратура або Держгеокадастр починають вважати ці землі державними або комунальними, якщо це громада.

«Ми будемо наполягати, щоб землі постійного користування увійшли до спадкової маси до кінця цього року. Близько 27 тисяч фермерських господарств були створені на землях постійного користування. Фермер повинен відчувати, що він господар своєї землі!», – підкреслив Слободяник.


Він розповів, що є проблеми у фермерів, які отримали в оренду землю як фізособи. Фермер не може поставити її на баланс господарства.

«Будемо вимагати, щоб була не суборенда для фермерів, а була можливість взяти її на баланс фермерського господарства», – прокоментував Слободяник.


Є проблеми по нормативно-грошовій оцінці по господарським дворам. Постанова, яка регулює методику нормативно-грошової оцінки землі господарського двору та плюс коефіцієнт від ОТГ – разом виходить, що земля може коштувати дуже дорого.

«Таке враження, що на цих землях нафтова свердловина. Необхідно внести зміни у постанову, щоб ціна, (а відповідно і оренда) була адекватною»,- підкреслив Слободяник.


Що стосується реєстрації податкових накладних, то учасникам ринку абсолютно не зрозуміло, чому фермери віднесені до групи ризику.

«Коли починаєш реєструвати податкову накладну – її блокують і, відповідно, затримуються кошти. І коли тобі треба платити за пальне,  паї, тощо – виникають нові та нові проблеми… Саботується робота фермера. То ж будемо від депутатів вимагати зустрічі у податковій, щоб забрали з групи ризику фермерські господарства, бо починати треба з причини і шукати скрутки не у фермерів, а в іншому місці», – наголосив голова ГС «Всеукраїнський конгрес фермерів».


За словами Івана Слободяника, теж є нюанси в регламентах пересування сільськогосподарської техніки. Фермери наполягатимуть на змінах до відповідної постанови, щоб по сільських дорогах сільгосптехніка пересувалася своїм ходом.

Цього року дозволили пересування техніки шириною 3х8 метрів, але культиватори мають ширину 4х2 метрів. Тому щоб проїхати селом, треба викликати поліцію і супроводжувати техніку.

Фермерська спільнота наполягатиме на внесення змін до постанови, щоб не автострадами, а сільськими дорогами можна було пересувати техніку самостійно.

«Стосовно резервів для підтримки фермерів у складних агрокліматичних умовах. Де їх можна задіяти? Це має бути державна підтримка. Левова частка направлена на компенсацію по кредитах,  але фермерів до 500-1000 га ніхто кредитувати не хоче. Будемо наполягати, щоб Фонд кредитування був створений і цих фермерів теж кредитували», -акцентує Іван Слободяник.

Ризики для аграріїв зростають, бо останніми роками погодні умови змінюються динамічно. Саме тому агрострахування мало б у нас відігравати важливу роль та сприяти сталому розвитку агробізнесу.

Фермери ж не поспішають вдаватися до практики страхування майбутнього врожаю через обмеженість фінансових ресурсів.

«Зі страхування ми розуміємо, що держава теж у скруті, тож будемо наполягати на задіяні цього механізму», – каже він.


Найкраще для українських фермерів повернутися до спецрежиму ПДВ. Сьогодні світ знаходиться у ситуації, коли кожен боронить своїх. Є ініціатива щодо зменшення ставки ПДВ до 14%, але фермерська спільнота вважає, що вона повинна бути на рівні 10%.

 «Загалом будемо наполягати на поверненні спецрежиму ПДВ для аграріїв в Україні», – наголосив Слободяник.


Щодо резервів фермерів для росту: вони у собівартості продукції. То де ж втрачаються кошти фермерів?

По-перше – це Укрзалізниця. На сьогодні фермер фактично дотує Укрзалізницю через зависокі тарифи. Тариф на перевезення агропродукції повинен бути зменшений.

По-друге – це портові збори при перевалці.  Сьогодні  збори вищі ніж у Чорноморському регіоні і регулюються «дивною» методикою. Фермерство наполягає на зміненні методики, щоб збори були на рівні середньочорноморських.

https://www.facebook.com/agroexpo.in.ua/videos/776721206415619/

«Квоти на добрива. Ми займаємо позицію, що проблеми хімічного виробництва потрібно вирішувати, а не перекладати на плечі фермерів. Це лаконічний перелік нагальних проблем. Будемо вважати їх програмою на рік!», – резюмував Іван Леонідович.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: