НОВИНИ

На Волині з дозволу сільської ради незаконно добували пісок

03.05.2020 08:03
k3u4tb-rhf76iozf4cjonckh777epjli45qup73

На Камінь-Каширщині незаконно добували пісок. Тепер Раків-Ліській сільській раді згідно із рішенням суду доведеться відшкодувати завдані державі збитки у сумі 116 тисяч гривень. Повідомляє volyn.com.ua, пише agronews.ua.

Ще на початку року під час планової перевірки інспектори Державної екологічної інспекції у Волинській області встановили, що неподалік села Раків Ліс ведеться незаконний видобуток піску.

Більше того, як виявилося, відбувався він з дозволу сільської ради. Це було встановлено після того, як інспектори екологічної служби зупинили на дорозі вантажний автомобіль і для них продемонстрували довідку, видану виконкомом Раково-Ліської сільської ради, в якій було зазначено хто, де та скільки може взяти піску.

Видавати такі довідки (дозволи) орган місцевого самоврядування не мав права, оскільки на території сільської ради немає офіційно відведеного кар’єру і ліцензія на його розробку теж відсутня.

Тепер екологічна служба нарахувала 116 тисяч гривень збитків, які їй доведеться сплатити за рішенням суду.

Зрозуміло, що дозвіл на облаштування піщаних кар’єрів коштує досить дорого, і далеко не кожна сільрада має змогу його оформити. Та пісок є одним із найбільш затребуваних матеріалів, без яких ніяк не обійтися ні при виконанні будівельних робіт, ні при облаштуванні доріг. А тому місцевий орган самоврядування, на території котрого є поклади цієї копалини, повинен би бути зацікавленим у легальному її добуванні.

І, до речі, як розповідає головний спеціаліст Державної екологічної інспекції у Волинській області Павло Дмитрук, чимало громад у таких випадках не оформляють документально кар’єри, а виготовляють проєкти землеустрою щодо відведення земельної ділянки під ґрунтовий резерв, що є набагато дешевше. Залежно від площі, це може коштувати лише кілька десятків тисяч гривень. Але добування піску на цих площах здійснюватиметься на законних підставах. Щоправда, глибина копання не повинна перевищувати 2 метри.

Однак Раково-Ліська сільська рада не пішла таким шляхом, а чому — важко сказати. Тепер екологічна служба нарахувала 116 тисяч гривень збитків, які їй доведеться сплатити за рішенням суду. Адже у стихійному піщаному кар’єрі велися роботи, за припущенням екологів, уже давно. Після обстеження цього місця було встановлено, що розробками порушено близько 1 гектара земель сільськогосподарського призначення.

Поряд з цим поніс покарання і сільський голова. На нього накладено штраф у розмірі 1020 гривень.

А ще сільській раді доведеться витратитися на проведення рекультивації цих земель відповідно до припису Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Нагадаємо, Дарницька ТЕЦ втретє не допустила екоінспекцію до здійснення перевірки.


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: