НОВИНИ

На Волині фермер виростив півкілограмові персики

05.10.2020 08:02
peach3c

Збирання врожаю у першому на Волині персиковому промисловому садку, в невеличкому віддаленому селі Ковбань Горохівського району, що на Волині, пройшло святково. Адже цей сад поклав початок вирощуванню на півночі України донедавна екзотичних для регіону плодів. Про це повідомляє Управління агропромислового розвитку Волинської ОДА, пише agronews.ua.

Заснував фермерське господарство будівельник Сергій Шевчук. Ще у 2004 році він вирішив серйозно зайнятися садівництвом після курйозного випадку: більшість куплених ним на ринку в солідної рівненської фірми начебто елітних саджанців яблунь виявилися… дичками.

“Невже я своїми руками не зможу виростити хороші щепи?!” – подлумав Сергій і – і здійснив мрію.

Персиковий сад було закладено восени 2017 року. Сергій Шевчук та його партнери Іван Грушковський, Володимир Мельник виростили насіннєвим способом підщепи з морозостійкого манчжурського персика, а на її основі – саджанців, які прекрасно прижилися на волинській землі.

Наразі дерева у рівненьких, наче струни рядах, помітно підросли, сягаючи трьох і більше метрів.

«У нашому саду 12 сортів персиків ранньої, сердечної і пізньої спілості. Плоди користуються попитом, бо вони вирощені на нашій рідній землі, смачніші й соковитіші, ніж привезені із–за кордону», – інформував із глибоким знанням своєї улюбленої справи Сергій Шевчук.

Багато цікавого розповів він про канадський сорт персика Флейвен Фюрі. Цей сорт успішно адаптований умілими й працьовитими руками Сергія Шевчука й Івана Грушковського в їхньому саду.

Торік плоди Флейвен Фюрі заважили 500–530 грамів. У Канаді їх вирощують ще ваговитішими 600 і більше грамів, вони занесені в Книгу рекордів Гіннеса. Наполегливі й завзяті садівники показали й персикові та яблуневі розсадники. Саджанці старанно доглянуті, всі – один в один.

«Маємо шість районнованих яблуневих сортів. Через рік оці деревця, які восени сягнуть півтора метра, починають плодоносити. Маємо в маточнику різні сорти черешень, абрикосів, груш, слив та інших плодових дерев. Абрикосові саджанці всі вже замовлено покупцями з різних областей України», – виконували почергово роль екскурсовода Сергій Шевчук й Іван Грушковський.

Як наголосив Сергій Шевчук, садівникам вкрай необхідна професійна дорадча служба – така, скажімо, як у сусідній Польщі, де не раз бували ковбанські аматори садівництва. На це Юрій Горбенко відповів, що дорадча служба створюється на Волині.

Піднімалось також питання щодо подальшої роботи по внесенню саджанців у Державний реєстр виробників посадкового матеріалу.


Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: