НОВИНИ

На Вінниччині вирощують гіпервітамінні рослини

07.06.2021 07:34
asparagus

Цю рослину вживали у їжу фараони, аристократи Стародавнього Риму та французькі монархи. Так звану «їжу королів» успішно вирощує подружжя Володимира та Аліни Білків. Про це повідомляє 33 канал, пише agronews.ua.

У Ксаверівці під Вінницею вони висадили близько гектара цієї «вітамінної бомби» і нині збирають та реалізовують урожай.

“Мені подобається вирощувати те, що люблю сам їсти. Під час навчання у Вінницькому аграрному університеті проходив практику на тваринницькій фермі у Данії. Якось у вихідні нам вдалось потрапити на свято спаржі, або, як її по-науковому називають, аспарагус. Спробували білу, зелену, смажену, парену, запечену. Смакота! З’ясувалось, що це той самий заячий холодок, який росте у нас вдома на клумбах”, – розповів господар Володимир Білко.

“Трохи садили спаржі в себе, потім знайшли партнерів-фермерів. Спочатку була невелика площа, бо закласти відразу гектар спаржі — це майже 300 тисяч гривень. Але вона багаторічна, щонайменше на 15-20 ро­ків. Пробували різний посадковий матеріал – з голландської, польської, американської селекцій. Вибирали найкращі сор­ти. І цього року маємо майже гектар поля спаржі. Продаємо не лише са­мі, а й маємо клієнтів зі всієї країни, купують овоч і у ресторани.

Крім того, реалізовуємо розсаду. Бажано садити у світлому місці. Якщо ви її трохи підживите та поллєте – взагалі у стократ віддячить. Найпоширеніший вид спаржі — фіолетова, яка дуже естетично виглядає у салатах, є ще зелена і біла. На смак вони практично однакові. Щодо білої спаржі, то це та ж сама зелена, тільки вирощена без доступу сонячного світла. Білу спаржу вживають у Пів­нічній Єв­ропі та Скандинавії.

Спаржевий сезон триває від 30 до 60 днів, тобто короткий, і варто поспішити. Спаржа — один з найдорожчих овочів, бо в невеликих масштабах — це ручна робота. Мріємо, щоб про аспарагус знали більше людей, щоб отримали не лише смакоту на столі, а й вітаміни, бо наша спаржа екологічно чиста”, – повідомив деталі фермер.

Нагадаємо, що українська студентка створила добриво з водоростей.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: