НОВИНИ

На Вінниччині виготовляють камамбер по-українськи

20.05.2021 16:31
кози-фермер-750x430

Віталій Жуковський з Козятинщини розводить кіз елітних порід, а з молока робить твердий сир. Він єдиний в районі, хто утримує козячу ферму. Поблизу села Сестринівка купив сарай — там і завів своє господарство. Щосуботи сири з козиного молока продає на місцевому базарі. Пр це повідомляє seeds, пише agronews.ua.

Розводити кіз, а таких у нього 80, чоловік почав 6 років тому, коли пішов на пенсію. Пропрацювавши майже пів століття, не зміг сидіти на місці. Спочатку стажувався на одній столичній фермі, згодом купив старий сарай та облаштував там свою ферму. Поблизу — ліс та поле, де випасаються кози. Аби не загубилися, у кожної на шиї дзвоник. Щодня долають по кілька кілометрів.

“Всі породи вийшли з Швейцарії із села Сеам. Це заанська порода. Це біла зааненська порода, яка вважається промисловою і може давати молока до 6 і більше літрів. Доросла коза коштує не менше 300 доларів”, — розповідає Віталій Жуковський.

З козячого молока Віталій варить сир, а рецепти шукає в інтернеті. Його молоко, додає чоловік, без запаху та має пломбірний смак. Кожна коза дає не більше 4 літрів молока на день. Є багато молодих, а також новонароджених. Дійних кіз 14. Для кілограма сиру треба 10 літрів молока.

Свою продукцію Віталій називає “козятинським камамбером”, бо його сир, каже, нічим не гірший за французький. Тут і бринза, і валансе, а також томе, камамбер, сири з різними начинками, травами та кавою.

Щосуботи сири фермер продає на місцевому ринку. За кілограм просить 300 гривень, бо на утримання ферми та корм для кіз витрачає чимало грошей. Хоч справа не вигідна, каже Віталій, втім через любов до кожної тварини покинути її не зможе.

Нагадаємо, що на Херсонщині працює унікальна ферма кіз.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: