На Вінниччині створено фермерське господарство, яке буде вирощувати овочі у промислових обсягах та матиме змогу на професійне зберігання впродовж 10 місяців з початку збору врожаю. Наразі агропідприємство має відповідне овочесховище ємністю 3 000 тонн. Про це повідомляє vn.20minut, пише agronews.ua.
Особливу увагу на Вінниччині вирішили приділити нішевим культурам. Так, гарбуз – одна з найбільш родючих культур. За оптимальних умов зростання, дотримання технологічних вимог урожайність її сягає 70-80 тонн на га і це не межа, – вважає головний агроном фермерського господарства “Органік-Д” Олександр Пасічний.
На продукти немасового попиту часто звертають увагу невеличкі фермерські господарства з банком землі від 30 га. Щоб виростити звичні нашому середовищу зернові потрібно мати від 1 000 га. А залучити великі площі в обробіток –– проблема. Вся земля в оренді, яка зростає щороку. Тому високомаржинальні культури на таких ділянках землі виглядають дуже спокусливо з точки зору власників компаній, каже він.
Кожний четвертий європеєць споживає фрукти та овочі 2 рази на день, кожний українець не щодня і вдвічі менше. До цього ж все більше овочевих компаній мріють експортувати в Європу.
Та не улюблені нами томати й огірки, а нішеві культури – ті, які в Україні споживаються набагато рідше, або взагалі не користуються увагою. Спаржа, пастернак, батат, селера, ягідні культури та навіть нут.
Експорт гарбузів – одна з високомаржинальних ніш в овочевництві.
На Вінниччині планують наступного року налагодити експорт топінамбуру та брюкви, а цьогоріч – гарбузів.
“По-перше, ця рослина добра для сівозміни та, як наслідок, покращення фітосанітарного стану полів і стану ґрунтів. По-друге, за умов відносно нескладної технології вирощування, гарбуз доволі прибуткова справа. Третій позитивний момент – розширення асортименту виробництва, що може зменшити фінансові ризики підприємства та підстрахувати компанію на випадок неврожаю основних культур у окремому фермерстві”, – підсумував Пасічний.