НОВИНИ

На Вінниччині провели аудит сільськогосподарських земель

15.07.2021 11:33
myedtwtdjtgdsfdaxuh4_th_lnd_xx

14 липня у Вінницькій міській раді презентували результати аудиту земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів ВМТГ, за результатами якого зібрали відомості про 7225 земельних ділянок, площею 11 185,41 га, створили електронну карту 708 полів площею 8 182,46 га та виявили 5323 землевласники. Про це повідомляє пресслужба Вінницької міської ради, пише agronews.ua.

Аудит дозволив визначити реальну кількість ділянок, зрозуміти кому вони належать. А також – перевірити, чи використовуються ці землі за цільовим призначенням та чи збережені їхні межі. Завдяки цій перевірці можна буде максимально прозоро та якісно організувати управління земельними ресурсами на території громади.

Перевірку провели на землях Вінницької міської територіальної громади за межами сіл: Стадниця, Гавришівка, Малі Крушлинці, Великі Крушлинці, Вінницькі Хутори, Писарівка, Щітки та смт. Десна. А також – на території в межах Вінниці, що обмежена вул. Житомирське шосе, межею Вінницьких Хуторів, вул. Немирівське шосе, мікрорайоном «Східний», вул. Ватутіна, вул. Гонти, вул. Стадницька, вул. С. Зулінського, проектною дорогою Львівське шосе.

«Вінничани, як завжди, у лідерах. Дуже добре, що громада перша дає запит на проведення аудиту, а не робить це через те, що нав’язали чи примусили. Добре, коли громада хоче дізнатись, яка ситуація з землями, щоб зрозуміти, які подальші дії потрібно робити, адже такий аудит – це інструмент управління землями», – каже представник компаніії, що робила аудит, Вадим Цирканюк.

За результатами дослідження можна виділити чотири основні групи втрат, які  має громада від того, що землями  неефективно управляють:

– орендна плата за землю державної та комунальної власності;

– єдиний податок четвертої групи, який сплачують користувачі земельних ділянок;

– земельний податок;

– податок на доходи фізичних осіб від орендної плати.

У Великій Вінниці у рамках аудиту були проаналізовані 7225 земельні ділянки площею 11 185,41 га. При цьому, сформовано 708 полів на 8 тисяч гектарів. На території Вінницької МТГ переважна більшість земельних ділянок площею від 1 до 2 гектарів. Переважає приватна форма власності – 73,3 %, державна форма власності – 19 %.

В основному, землею володіють фізичні особи – 7700 гектарів. Серед землевласників є і юридичні особи, але землі у них небагато у власності: лідер має 27 гектарів. Є й таке, що інформація про власника взагалі відсутня: таких 511 ділянок.

Нагадаємо, скільки землі було у власності українських мерів у 2020 році.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: