НОВИНИ

На Вінниччині посуха нищить урожай фермерів

16.08.2020 16:01
posuha_nyshchyt22

На допомогу від держави вже й не сподіваються, а вона їм так необхідна… За підрахунками фахівців, втрати урожаю складуть від 25% до 30%. Про це повідомляє 33kanal.com, пише agronews.ua.

Дуже боляче вдарила засуха по господарству Сергія Калмацуя з Ямпільщини. У нього згоріло від сонця 6 гектарів кукурудзи. Збитки склали 100 тисяч гривень.

« А тепер думаю, як це все переробити і де знову знайти гроші на зерно. Вже згоден на те, щоб фермери, котрі вирощують худобу, вибрали собі щось з цього на силос безкоштовно», — бідкається фермер.

Постраждав не лише він, а й усі фермери поблизу Ямполя. Адже за два місяці там не випало жодного дощу.

Врятувалися від втрат ті, у кого був полив. Ще навесні на Вінниччині фіксували критично низький рівень вологи в родючому шарі ґрунту — менше половини. А у липні рівень вологи у ґрунті впав до 20%. Причому, така ситуація загалом по Вінниччині. З 480 тисяч гектарів кукурудзи мало що вціліло.

«Ми вже два роки фіксуємо підвищення температури на кілька градусів. Вінниччина поступово переходить до степової зони, — розповідає керівник управління організації виробництва продукції рослинництва департаменту агропромислового розвитку, екології та ресурсів Вінницької ОДА Василь Темченко. — На жаль, поки що механізмів відшкодування за втрачений урожай немає. Підраховувати збитки будемо згодом».

Кліматологи та аграрії стверджують: з кінця 90-х років в Україні не було жодного, що називається, холодного року. Середня температура за рік була вищою за норму. Тому варто подбати про гібридні сорти і про достатній полив. Та без допомоги держави фермерам не справитись.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: