НОВИНИ

На Вінниччині містянин взимку збирає бургундські трюфеля та відновлює історичні страви з них

15.12.2020 11:32
5fd0db4fa43a8_original_w859_h569

Вінничанин Олександр Джига професійно займається збором чорних бургундських трюфелів у лісах Вінниччини. Знаходити гриби, кілограм яких оцінюють у тисячу євро, чотири роки допомагає Бім. Це кокер-спанієль, якого господар люблячи називає собакою-мисливцем на трюфелі. Також Олександр відновив рецепти виготовлення страв з делікатесного гриба, які у давнину подавали шляхетному панству. Про це повідомляє Вінниця.info, пише agronews.ua.

Делікатесні гриби здавна ростуть на території Вінницької області. Олександр вивчив історію, як вони з’явилися в регіоні. На своїй сторінці у соціальні мережі Олександр виклав повідомлення, що готовий продати по доступній ціні кілограм сушених чорних бургундських трюфелів.

«Моя акційна ціна була всього 350 євро. Розібрали за годину. Хто брав по 20 грам, хто більше. А один чоловік практично кілограм. За осінь я зібрав понад 12 кілограмів трюфелів. Спеціально їх висушив, бо так довше зберігаються. У такому вигляді заважили на один кілограм та 400 грамів. Меншу половину планував залишити собі. Але чоловік, який взяв оптом, дуже попросив. Тож для себе залишилося лише 100 грамів. Чому я так дешево продавав, адже ціна за кілограм межує в тисячу євро? Та просто захотілося зробити для наших мешканців свято до новорічних свят. Привити культуру споживання грибів елітних порід», – пояснює Олександр.

Вінничанин не перший рік збирає трюфелі на Вінниччині.

«Мені стало цікаво, як у нас опинилися гриби елітної породи з Франції. І виявилося, що вони тут почали рости після 1812-х років. Коли до нас дійшла французька мода не лише на одяг, а й кулінарію. Вельможам та панам, які тут набудували маєтки та жили у них, було елітно вирощувати трюфелі. Цілими плантаціями. Продавали у Пруссію. І навіть… Францію. А для себе готувати з них, ну, до прикладу салат «Олів’є». Салат за рецептурою такий самий, який прославив французького кулінара Люсьєна Олів’є. Крім трюфелів додавали ще каперси, рябчиків, та ракові шийки. Ми спробували відтворити оригінал. Рябчиків звісно не знайшли. Замінили їх на яловичий язик», – інтригує грибник.

Сучасні гурмани з трюфелів готують крем-супи із спаржею, пасти, до основних страв використовують, як приправу.

«На Вінниччині трюфелі можна знайти в лісах різних районів. І це все завдяки диким звірям, які їх ці всі роки розносили по різні боки регіону. От бургундський, він вважається грибом, який росте восени. Я не люблю його морозити, бо тоді швидко псується. А одразу сушу», – розповідає.

Шукати трюфелі Олександр ходить із своїм 5-річним кокер-спанієлем Бімом.

«Він вже чотири роки, як собака-мисливець не за дичиною, а саме за трюфелями. І коли довго з ним не ходимо у ліс шукати гриби, він починає сумувати», – каже Олександр.

Після заморозків на Вінниччині очікується відлига. Олександр зауважує, що за таких погодних умов сезон трюфелів може продовжитися.

Серед клієнтів, які замовляють у Олександра трюфелі, мешканці не лише Вінниччині. Серед них з: Києва, Дніпра, Хмельницького, Харкова, Львова та з Волині.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: